52 weken Anders Kijken een online jaarcursus fotografie

Het is precies zoals de cursus heet: ANDERS KIJKEN. Verrukkelijk om dat 52 weken te doen. Elke week krijg ik een verrassende opdracht die me meteen inspireert om op pad te gaan. Mijn kijken naar kleuren, vormen, reflecties, perspectieven en composities is voor altijd veranderd.
— Bea
De eerste juf die haar cursisten zo gek krijgt dat ze veel meer huiswerk willen maken dan dat ze krijgen.
— Carolien

Als Kijk je Rijk deelnemer ontvang je tot vrijdag 27 januari 23.59 uur maar liefst 50 euro korting op deze populaire cursus. Gebruik daarvoor bij het afrekenen de kortingscode die je in de mail hebt ontvangen. 


 • Wil jij graag beter leren fotograferen op een lichtvoetige manier?
 • Je eigen stijl ontdekken en verdiepen?
 • Aantrekkelijk beeldmateriaal maken voor je bedrijf?
 • Je creativiteit ontwikkelen en (weer) meer plezier krijgen in fotografie?
 • Eindelijk die camera die op de plank ligt te verstoffen gaan gebruiken?

Doe dan mee aan 52 weken Anders Kijken. Ga een jaar lang aan de slag met inspirerende kijkopdrachten. Daardoor zul je - terwijl je spelenderwijs de wereld herontdekt - steeds beter gaan fotograferen. En in 52 weken een enorme beeldbank opbouwen met zelfgemaakte foto's. 


Wat is het?

Een online cursus creatieve fotografie van 52 weken die start op 28 januari 2017.

52 weken lang krijg je elke week op zaterdagochtend een mail met een 'gewone' opdracht en een verdiepende bonusopdracht.  Een heel jaar lang - meegaand met de seizoenen.

Jij gaat aan het fotograferen en deelt je foto's met de andere deelnemers in een besloten groep. Zo heb je de voordelen van een vaste fotografie feedback groep zonder dat je ervoor op reis hoeft. 

Tijdens het jaar ontvang je tips en filmpjes over techniek, storytelling, nabewerking en andere onderwerpen. Bovendien kun je in de groep al je vragen kwijt over techniek, apparatuur, nabewerking, etc. 

Daarnaast ontmoeten we elkaar gedurende het jaar zes keer in een digitale klas. Tijdens die live online sessies kun je vragen stellen, feedback krijgen op je foto's en de andere deelnemers online ontmoeten.


Wat is er zo leuk aan?

Legofotografen.jpg
 • Het is lichtvoetig en speels - niet weer een zwaar extra ding op je 'to do' list
 • Het maakt niet uit waarmee je fotografeert
 • Het maakt niet uit of je beginner bent, of al 50 jaar fotografeert
 • Het maakt niet uit waar je bent en hoeveel tijd je hebt - je kunt altijd meedoen
 • Het maakt blij, verrast en inspireert
Wat ik andere vrienden/kennissen met een camera voorliefde hoor zeggen is: ik heb niet zoveel tijd om te fotograferen. De wekelijkse opdrachten geven je de energie om bijna dagelijks je camera te pakken, te oefenen in het ‘anders zien. Het kost soms veel, soms weinig tijd, maar je fotografeert, en dat is leuk. En ondertussen leer je van alles; door de reacties van anderen op je foto’s en het zien van de foto’s van de andere deelnemers. Ik zou iedereen met een liefde voor fotograferen, deze vorm van uitoefenen gunnen. Het is een groot plezier.
— Gerda

Wat levert het je op?

 • Een jaar lang actief je blik en je fotografie vaardigheden ontwikkelen 
 • Een jaar vol verwondering en herontdekken van de wereld om je heen
 • Inspiratie, niet alleen door de opdrachten maar ook door de foto's van de andere deelnemers
 • Spelenderwijs leren over belichting, compositie, kleurgebruik, nabewerking, stijl, series - en nog veel meer
 • Aan het eind van de 52 weken: een prachtige serie foto's die jouw blik op het jaar weergeven
Dit is werkelijk de enige cursus die je ertoe beweegt om tijdens je fietstochten ineens te stoppen omdat je iets ziet wat met het onderwerp van de week te maken heeft. Of je ligt ineens onder je bureau omdat je een idee hebt dat je dan meteen op de foto móét zetten. De meest banale dingen worden bijzonder. En dat is het leuke van deze cursus. Dat je met andere ogen naar de wereld om je heen kijkt. De interactie met de groep maakt het persoonlijk en leuk.
— Irma

Wat heb je nodig om mee te kunnen doen?

Iets om mee te fotograferen. Een smartphone, een compact camera of een spiegelreflex. 

Om mee te doen aan de online lessen: een computer met een headset en liefst ook een webcam.

En, als je de foto's wilt delen met de andere deelnemers, een Facebook account. 

Daarnaast heb je natuurlijk tijd nodig. Tien minuten per dag is fijn. Meer is nog beter. Maar met minder lukt 't ook. Sommige mensen krijgen ook meer tijd voor zichzelf juist doordat ze meedoen. 

Voor wie is deze cursus het meest geschikt?

Deze cursus is ideaal voor mensen die:

 • meer en vaker willen gaan fotograferen
 • de techniek van de fotografie spelenderwijs willen leren
 • hun foto's naar een hoger niveau willen brengen
 • goed zelfstandig kunnen werken
 • houden van creatieve uitdagingen
 • openstaan voor verwondering
 • geloven dat leren ook enorm leuk kan zijn
Het levert mij op dat ik in die idioot volle dagdagelijkse werkelijkheid door opdrachten gericht wordt om te kijken, te zien, anders te kijken. En daarmee mezelf dus ook iets anders gun dan ‘enkel’/’vooral’ doorjakkeren. Zodat ook die drukke dagdagelijkse werkelijkheid net wat meer betekenis krijgt. Dat dus. Dat is voor mij 52 weken anders kijken. (En dat ik daarbij geniet van alle interpretaties van anderen, de groepsgenoten, is de kers op de appelmoes ;-))
— Edith

Kun je je foto's ook online delen en die van anderen zien? 

Ja, daarvoor is er een besloten Facebook groep waarin iedereen foto's kan delen, feedback kan geven en vragen kan stellen. Veel deelnemers ervaren dit als één van de leukste onderdelen van de 52 weken.

Wanneer begint het?

De cursus begint op 28 januari 2017 en duurt precies een jaar.  

Krijg ik ook feedback op mijn foto's?

Tijdens de zes live calls die we hebben gedurende het jaar kun je in de online classroom vragen stellen over je foto's. Ook kun je foto's insturen om te laten bespreken tijdens de call. Kun je er een keer niet bij zijn? Geen probleem, ze worden allemaal opgenomen zodat je ze altijd terug kunt kijken. 

Ik fotografeer heel graag maar het kost me moeite om er in de ‘waan van de dag’ tijd voor vrij te maken. 52 weken anders kijken voorziet me van een trigger om aandacht te besteden aan kijken en interpreteren. Heerlijk dat er thema’s voorbij komen en een fijne stok achter de deur!

Het vrolijkst word ik van de inspiratie en creativiteit die los komt door het in groepsverband met zo’n thema aan de slag te gaan. En ook van dat het nu eens niet gaat om de ‘mooiste’ foto maar vooral om kijken en interpreteren. Even uit je eigen ‘box’ stappen of thema’s verbeelden met een ‘twist’. Ver-beelden, dat is het!
— Mieke

Wat kost het?

Meedoen aan 52 weken Anders Kijken kost omgerekend maar 25 euro per maand (de prijs is 300 euro per jaar - inclusief BTW).

 Daarvoor krijg je:

Een jaar lang Anders Kijken
Elke week een inspirerende foto-opdracht - en een bonus opdracht voor als je tijd over hebt
Lidmaatschap van besloten Facebook groep waarin je je foto's kunt delen
PDF 'Hoe geef en ontvang ik feedback'
Zes keer per jaar een live les waarin je vragen kunt stellen en feedback kunt vragen op je foto's
Aan het eind van het jaar een prachtige PDF met alle 52 opdrachten en tips bij elkaar

Als Kijk je Rijk deelnemer ontvang je tot vrijdag 27 januari 23.59 uur maar liefst 50 euro korting op deze populaire cursus. Gebruik daarvoor bij het afrekenen de kortingscode die je in de mail hebt ontvangen. 

Het vergroot mijn zelfvertrouwen en brengt ontspanning. Ik geniet van de beelden van anderen... Ik ‘train’ mijn ‘ogen’. Daardoor zie ik meer. En ik vermoed dat dat niet alleen behulpzaam is op het gebied van fotografie, maar ook hoe je door de wereld stapt en ook in het ‘lezen’ van de non-verbale communicatie.
— Vivian

Else legt alles duidelijk en simpel uit. Ze haalt de onzekerheid bij mensen weg, want het gaat niet om het mooiste plaatje te maken of alle technieken van fotograferen cq je smartphone/camera te kennen. Het gaat om het leren kijken naar je omgeving én creatief bezig te zijn. Dan volgen de mooie plaatjes vanzelf ;-). Door de besloten FB-groep ontstaat er een mooie verbondenheid tussen vreemden en stimuleer en leer je van elkaar.
— Yvonne
IMG_8058-2.jpg

Hoe werkt het? 

 1. Je meld je aan en betaalt via deze link of de grote blauwe knop op deze pagina.
 2. Je ontvangt automatisch een bevestiging en factuur
 3. Een week voor de cursus begint ontvang je info en instructies om je aan te melden bij de Facebook groep. 
 4. Vanaf zaterdag 28 januari ontvang je elke week een inspirerende foto-opdracht in je inbox
 5. Je maakt foto's, deelt ze en laat je inspireren door het werk van anderen.

Na een jaar ben je gegarandeerd verrijkt door alles wat je hebt gemaakt en gezien - en heb je ook nog eens een prachtig visueel verslag van wat je in die 52 weken hebt ervaren, opgemerkt, ontdekt.


Prettig en nuttig. Je wordt op een aangename manier gedwongen anders naar je omgeving te kijken. Dit levert veel nieuwe, inspirerende beelden op.
— Jeroen
IMG_8079.jpg

Veelgestelde vragen

V: Is het ook mogelijk om het cursusgeld in termijnen te betalen? 

A: Nee, dat is helaas niet mogelijk.

V: Hoeveel tijd kost de cursus?

A: Je haalt het meest uit deze cursus als je er minimaal tien minuten per dag voor uittrekt. Die tien minuten kan je soms ook prima combineren met andere activiteiten, zoals reizen, wandelen, etc. En natuurlijk zullen er weken zijn waarin je er minder tijd aan besteedt (life happens), en weken waarin je zo enthousiast bent dat je er juist veel meer tijd in steekt. 

Laagdrempelig, geen technische kennis nodig, kost weinig tijd, toegang tot veel inspirerend materiaal van medecursisten en leuke feedback uit de groep
— Louise

V: Ik wil graag meedoen maar ik heb een hekel aan Facebook en wil mijn foto's niet delen. Kan ik de foto's gewoon voor mezelf houden?

A: Ja, dat kan absoluut! Ik ben zelf ook geen Facebook fan maar tot nu toe blijkt het de beste manier om de foto's te delen... Als je dat niet wilt mis je wel de inspiratie van de rest van de groep - dus je kunt ook nog overwegen om je eigen foto's niet te delen maar wel te kijken wat de anderen maken. En daar weer van te leren. 

V: Ik zit in het buitenland en kan niet betalen via iDeal maar ik wil toch meedoen, kan dat? 

Ja, dat kan! Stuur een mail naar info@elsekramer.com en vermeld om welke cursus het gaat, dan stuur ik je alternatieve betaalopties. 


Een enorme uitdaging is het om mezelf 52 weken lang de kans te geven te fotograferen op een andere manier. De opdracht rolt mijn mailbox in, ik lees het thema en vanaf dat moment ben ik op zoek naar anders-dan-andere onderwerpen. Ik laat het even bezinken en struikel letterlijk een week lang over alle mogelijkheden die gepakt willen worden. Juist het delen in de groep, maakt het vinden van net een ander ‘plaatje’ tot een feest. Inmiddel zijn we al een maand of 9 onderweg en zijn er connecties met andere deelnemers en -neemsters. Met sommige mensen heb ik een vriendschap-op-afstand gekregen. Ik leer door de reacties nog weer anders te kijken en te fotograferen.
— Vera