Fotoadvent 2016 is voorbij! Dank aan alle deelnemers voor jullie fantastische, inspirerende, geweldige, lieve, moedige, speelse, genereuze #payitforward acties. 

Wat krijg je als 1500 mensen 24 dagen lang foto's gaan maken en de wereld een stukje mooier gaan maken? Dat zie je in het filmpje hierboven. 

Ik kreeg al veel lieve bedankjes en cadeautjes (dankjewel!!!), en sommige mensen vroegen me of ze als dank voor #fotoadvent iets kunnen bijdragen. 

Dat kan! Je kunt me bijvoorbeeld lego sturen die je over hebt!

Of me helpen aan iets anders van mijn verlanglijst. Die vind je hier. Elke bijdrage helpt mij weer om dit soort acties te kunnen blijven organiseren. Dankjewel!

En heb jij het project gemist maar ben je razend benieuwd naar het boekje met alle 24 opdrachten? Kijk dan hier hoe je daaraan komt. 


Fotoadvent

1 -24 december

Als kind werd ik er ongelooflijk vrolijk van. De adventskalender die aftelde tot de kerst. Een stuk vrolijk bedrukt karton met flapjes die je open kon scheuren. Achter elk flapje zat een plaatje (of, als je de luxe versie had, iets lekkers). 

Het dagelijks verheugen is me altijd bijgebleven als één van de beste dingen van December. 's Ochtends vroeg uit bed, naar de woonkamer rennen en weer een deurtje openmaken. Dat blije decembergevoel wil ik graag delen en daarom heb ik een fotografieversie gemaakt: de 'fotoadvent'. 

Achter de deurtjes van deze vrolijke lego adventskalender zitten grote en kleine (smartphone) fotografielessen, tips, opdrachten en spelletjes.

En omdat dit project ook gaat over delen zitten er veel activiteiten bij die je samen met vrienden, collega's, familie en kinderen kunt doen. 

Als je meedoet gaat er van 1 tot en met 24 december elke dag een deurtje voor je open met een nieuwe les, fotografie-opdracht, of tip. 

Sommige opdrachten zijn klein en kort, anderen vergen meer tijd. Die kun je mooi bewaren voor het weekend of de kerstvakantie. Je hoeft niet elke dag te gaan fotograferen - de kalender is een schatkist vol cadeautjes die je ook later kunt consumeren. 

Hoe kom je aan deze fijne #fotoadvent kalender en zorg je dat je elke dag zo'n deurtje open mag maken? 

Niet door geld aan mij te geven. Je kunt helemaal gratis meedoen. Dat werkt volgens het 'pay it forward' principe. 

In ruil voor de #fotoadvent kalender doe jij iets moois voor een ander in december. Je mag helemaal zelf weten wat, maar hier zijn een paar voorbeelden om je te inspireren: 

 • Rijd je buurvrouw zonder auto naar de IKEA zodat ze helemaal los kan op de kerstafdeling.
 • Ga op bezoek bij iemand die nooit bezoek krijgt. Bonus: neem bloemen of chocola mee. 
 • Betaal in je favoriete koffietent alvast de koffie voor de volgende drie klanten.
 • Deel flesjes bellenblaas uit aan gestresste voorbijgangers.
 • Leen geld uit aan ondernemers op Kiva
 • Koop op een koude dag warme broodjes of fleece dekentjes en deel ze uit aan daklozen.
 • Stortbui? Laat zoveel mogelijk mensen bij je onder je paraplu! 
 • Geef geld aan je favoriete goede doel.
 • Luister naar iemand z'n verhaal zonder advies te geven of te interrumperen.
 • Deel koekjes uit aan iedereen die eindeloos zit te wachten bij een instantie.
 • Help iemand met iets dat 'ie ontzettend eng, ingewikkeld of lastig vindt. Of om een eerste, tweede, derde stap richting haar droom te zetten. 
 • Doneer je oude camera waar je toch niets mee doet aan iemand die dolgraag wil fotograferen.
 • Geef iemand die in de bediening werkt, en je blij maakt een giga grote fooi.
 • Maak een heerlijke maaltijd of taart voor iemand die daar zelf niet aan toe komt.
 • Doneer al het speelgoed dat je ongebruikt op zolder hebt liggen aan de lokale peuterspeelzaal.
 • Deel dit project met zoveel mogelijk mensen zodat we de blijheid nog verder kunnen verspreiden!

En als je dat leuk vindt kun je er natuurlijk ook een mooie challenge voor jezelf van maken: doe van 1 tot en met 24 december elke dag iets voor een ander!

Gebruik in ruil voor #fotoadvent jouw overvloed om iemand anders blij te maken. 

Mijn wens voor december is dat er ongelooflijk veel mensen meedoen, heel veel fotografieplezier hebben, en dankzij #payitforward ook nog duizenden andere

LegoAdvent_cijfers.jpg