Wil jij deze zomer je compositie-skills verbeteren door wekelijkse inspirerende fotografie-opdrachten?

Word jij blij van wekelijkse inspirerende opdrachten die je (weer) aan het fotograferen zetten?

Wil je je composities interessanter maken, of juist evenwichtiger? Wil je meer diepte in je beeld kunnen creëren, ook met je smartphone?

Ben je iemand die graag leert door te doen? Door te kijken, je te laten inspireren en veel te fotograferen?

Dan is de Coole Composities Summerschool de ideale cursus voor jou.

IMG_4244.PNG

Maak jij je composities vooral op gevoel? Weet je eigenlijk niet precies wat je doet, of merk je dat je telkens op dezelfde vlakverdelingen terugvalt?

Vind je het lastig om te ‘zien’ hoe je je kader het beste kunt kiezen, of uit een al gemaakte foto een betere uitsnede kunt maken?

Vind je je foto’s vaak vlak en een beetje voorspelbaar? Missen ze energie en dynamiek?

Wil je, kortom, meer de regie hebben over je composities?

Weten wat je doet en waarom - zonder dat je dikke theoretische boeken hoeft door te worstelen?

Dan is deze cursus een perfecte invulling van je zomer.

Sinds 2013 heb ik duizenden mensen les gegeven in fotografie door ze anders te laten kijken, ze te laten ontdekken, ze aan de slag te laten gaan met inspirerende opdrachten.

Door ze spelenderwijs precies die theorie bij te brengen die ze nodig hebben om nog betere foto’s te gaan maken - met nog meer plezier.

Diezelfde succes-door-plezier formule zit in deze zomercursus.

Het is leuk omdat je met je eigen niveau mee kunt doen, niets hoeft maar je wordt wel uitgedaagd om anders te kijken en dingen uit te proberen. Je leert van het kijken naar wat anderen van de opdracht maken en van feedback van elkaar. Heel leuk vind ik ook dat er ook vaak een creatieve opdracht bij zit en natuurlijk de wekelijkse live sessie is waardevol, ofwel: anders kijken, inspiratie, creatief ontwikkelen op je eigen niveau. Gewoonweg verslavend, elke week kijk je weer vol spanning wat de opdracht gaat worden.

Jij weet vast al: betere foto’s maak je niet noodzakelijkerwijs door betere apparatuur te komen - of dat nu een fonkelnieuwe smartphone is of een vette spiegelreflex.

De meeste mensen leren niet heel effectief door het systematisch doornemen van rijen regels en recepten. Door het doorploegen van theoretische fotoboeken.

Geldt dat ook voor jou?

Laat je dan deze zomer inspireren door speciaal ontworpen opdrachten die je knappe composities laten maken - en je laten inzien wat werkt en waarom.

Stel je vragen en krijg feedback in de wekelijkse Facebook Live sessies en krijg extra inspiratie door het werk van de andere enthousiaste fotografen die meedoen.

Wat gaan we doen?

IMG_4243.PNG

Van 7 augustus tot en met 18 september ontvang je elke woensdag een PDF met een fotografie-opdracht en een bijbehorende compositie les.

Je wordt uitgenodigd voor de speciale besloten Facebook groep waarin je je foto’s kunt delen en al je vragen kwijt kunt.

Elke woensdagavond om 20.00 uur is er een Facebook Live sessie waarin ik de opdracht en een aantal van de gemaakte foto’s bespreek, en de nieuwe weekopdracht verder toelicht met inspirerende voorbeelden. Andere plannen op de woensdagavond? Geen probleem - je kunt van tevoren vragen insturen en de sessie later terugkijken.

De opdrachten bestaan elke week uit twee delen. Een laagdrempelige opdracht die je altijd kunt doen, waar je ook bent, hoe weinig tijd je ook hebt. En een bonusopdracht voor als je tijd hebt voor en zin in hebt verdere verdieping.

Dit is de afgelopen jaren de perfecte combinatie gebleken om te zorgen dat jij blijmoedig gaat (en blijft) fotograferen en ook nog enorm veel leert.

Zo zorgen we dat je op 18 september de cursus afsluit met niet alleen een mooie serie foto’s, maar ook snapt hoe je compositie regels, trucjes en tools kunt gebruiken om je foto’s te verbeteren - en wanneer.

Beter fotograferen leer je, volgens mij, alleen door veel te fotograferen, vervolgens kritisch naar je eigen foto’s te kijken en veel naar foto’s van anderen te kijken. Het is inspirerend om te zien wat anderen van de wekelijkse opdracht maken en heel nuttig om goede feedback te geven. Het is ook leuk om commentaar van mede-cursisten te krijgen op je eigen foto’s. En de wekelijkse live-sessies van Else zijn altijd leerzaam, inspirerend (ook tips om naar andere fotografen te kijken) en grappig informeel. De cursus werkt voor mij echt als een verdieping en ik bekijk de wereld tegenwoordig door de bril van het thema van die week.

Dit krijg je als je je inschrijft:

  • zeven weken lang elke week een inspirerende PDF met compositieles en fotografie opdrachten;

  • toegang tot een besloten Facebook groep met andere enthousiaste fotografen die net zo blij worden van Anders Kijken als jij en graag opbouwende kritiek geven en ontvangen

  • zeven Facebook Live sessies waarin je extra uitleg over compositie krijgt, een aantal foto’s van de afgelopen week worden besproken en alle vragen die je hebt over de weekopdracht worden beantwoord

  • opnames van de Live sessies zodat je ze kunt terugkijken wanneer je wilt - ook handig als je liever niet op Facebook rondhangt

  • de ‘Checklist voor het maken van slimme uitsnedes’ - een PDF waarmee je snel de beste uitsnede vindt van je foto’s

Dit heb je nodig om mee te doen

  • een camera (smartphone, DSLR, compact, systeem - als het maar fotografeert)

  • een programma of app waarin je foto’s kunt nabewerken (ik gebruik in de voorbeelden die ik geef de gratis app Snapseed, maar als je liever een ander programma gebruikt is dat prima)

  • een Facebook account (je kunt de cursus ook volgen zonder Facebook, maar dan mis je wel de interactie met andere deelnemers)

Meedoen aan de Summerschool, inclusief alle opdrachten en feedback sessies kost 150 euro. En aanmelden kan met via de vrolijke oranje knoppen die je op deze pagina ziet.

We starten op woensdag 7 augustus a.s. dus als jij deze zomer je compositieskills wilt verbeteren meld je dan snel aan, kun je vast aan de slag met de opwarmopdrachten!

Iedereen die fotograferen leuk vindt, gaat genieten van de cursussen van Else. Ik heb inmiddels al bijna een jaar de cursussen “ anders kijken in” gedaan met heel veel plezier. Het leuke van steeds een nieuwe opdracht is dat je ook dingen fotografeert die je uit jezelf nooit zou doen. Ik ben vooral een natuurfotograaf, maar heb tijdens de cursus ook straatfotografie en zelfs zelfportretten gemaakt. En ze waren goed geslaagd. De wekelijkse live sessie is super leuk door het enthousiasme en de kennis van Else. Maar ook de opbouwende, en vaak gezellige, opmerkingen van medecursisten zijn zeer waardevol. Kortom een aanrader. Je fotografie gaat met stappen vooruit!

Vragen

Misschien wil je meedoen aan de Summerschool maar vraag je je het volgende af.

Is mijn camera wel goed genoeg?

Je kunt meedoen met elke camera - tijdens deze cursus leer je kijken en de basisprincipes van goede composities. Of je dat nu oefent met een smartphone, een systeem camera, een compact of een spiegelreflex maakt geen bal uit.

Je zou zelfs met een instant camera mee kunnen doen want het gaat om de principes. Het is geen wedstrijd in resolutie, scherpte of 'mooie plaatjes'.

Wat is het niveau? Kan ik wel meedoen als beginner/gevorderde?

In de groep zitten beginnende en ervaren fotografen, en alles daar tussenin.

Dat is het mooie aan mijn Anders Kijken methode: je doet mee op je eigen niveau en toch leer je heel veel van elkaar. De opdrachten zijn zo ontworpen dat iedereen uitgedaagd wordt om nieuwe dingen uit te proberen en heel veel te leren.

Wat zijn Facebook Live sessies? Heb ik bepaalde apparatuur nodig om daaraan mee te doen?

Een Facebook Live sessie is een les die je live kunt volgen in de Facebook groep van de cursus. Dat doe je door in te loggen op Facebook en naar de groep te gaan op het moment dat de sessie start. Je kunt de les dan live volgen en ook meteen vragen stellen via de chat.

Tijdens de les kijken we naar foto's van deelnemers en van andere fotografen. Je komt dus niet zelf in beeld en je hebt ook geen microfoon/camera nodig om mee te kunnen doen.

Je kunt de les volgen via elk apparaat waarop je Facebook hebt geïnstalleerd - dus ook via je smartphone of tablet. Wel is het handig om te zorgen dat je de sessie via goede WiFi kunt volgen en niet over het mobiele netwerk, anders kost het je enorm veel data.

Kun je er niet live bij zijn? Dan kun je de les altijd op een later tijdstip terugkijken.

Zijn de andere mensen in de groep wel lief/leuk/slim?

Ik ken ze nog niet allemaal, maar ik twijfel er niet aan dat ze minstens zo lief/leuk/slim zijn als jij!

Ik wil niet dat Facebook informatie over mij kan verzamelen, kan ik ook meedoen zonder FB account?

Dat kan zeker. Sommige cursisten doen mee met een Facebook alias, dus niet onder hun eigen naam, zodat Facebook wat ze delen niet kan herleiden aan hun persoon. Dat is een optie.

Je kunt de cursus ook helemaal zonder Facebook volgen: je kunt elke week je vragen insturen voor de Live Sessies en de video's van de Live Sessies worden achteraf op Vimeo geplaatst zodat je ze buiten Facebook terug kunt kijken.

Hoe werkt het met feedback geven (en ontvangen)? Ik heb dat nog nooit gedaan.

In de Facebook groep leer je van elkaar door feedback te vragen, geven en ontvangen. Dat is in het begin wennen als je het nooit eerder hebt gedaan, maar je krijgt van mij allemaal tips over hoe dat werkt.

En het leuke is: je hoeft geen professioneel fotograaf te zijn om feedback te kunnen geven op iemand's foto. Iedereen kijkt weer anders en ziet weer nieuwe dingen die de fotograaf zelf niet kan zien. Ook dat is zo verrijkend aan Anders Kijken.

Kan ik de cursus ook cadeau doen?

Zeker! Stuur een mail naar cadeau@elsekramer.com en dan regel ik een leuke cadeau-PDF voor je.

Heb je je al ingeschreven voor de cursus en wil je ook nog een cadeauversie voor iemand anders kopen? Dan krijg je 15 euro korting!

Zijn je vragen beantwoord?

Mooi, meld je snel aan via de oranje knop op deze pagina!

Nog meer vragen? Mail dan naar vragen@elsekramer.com!

IMG_4241.PNG