Hoe zorg je dat je plaatjes er professioneler uitzien?

Legoman.jpg

Na het lezen van mijn blog over schadelijke stockfotografie ben je vast overtuigd - je gaat zelf aan de slag om foto's te maken. Hulde! Driewerf hoera!

Maar hoe zorg je nu dat die foto's er ook een beetje professioneel uitzien?

Dat lukt je met de volgende tips.

LegoBoom.jpg

1. Zorg voor een egale achtergrond. Wit is een gegarandeerd succes, maar andere kleuren kunnen afhankelijk van het onderwerp ook heel goed werken. In dit filmpje laat ik je zien hoe je dat doet.

legochaos.jpg

2. Probeer niet teveel tegelijk in beeld te brengen. Dat zorgt voor verwarring bij de kijker. Als je net begint met zelf fotograferen houd de compositie dan zo eenvoudig mogelijk (tenzij je natuurlijk chaos wilt illustreren). 

Croissantlego.jpg

3. Kies een uitsnede die past bij het beeld. Een cirkel komt veel beter tot z'n recht in een vierkant. Een binnenvaartschip daarentegen...

LegomanKijkt.jpg

4. Let op de richting van je foto. Wil je de tekst benadrukken? Zorg dan dat je afbeelding niet de andere kant op gericht is. 

5. Kies onderwerpen die bij je passen. Ben jij een super zakelijke marketing consultant? Laat dan wol en klei links liggen en richt je op strakke voorwerpen van bijvoorbeeld metaal of plexiglas. Leer je mensen in contact komen met hun intuïtie? Dan geldt het omgekeerde. Schroom ook niet om voorwerpen te gebruiken die je in huis hebt. Vind je het lastig om te bedenken welke beelden bij je passen? Dan kan het BeeldstormBlad je helpen - je kunt het downloaden als je je aanmeldt voor mijn zie-mail.

Als je deze vijf tips in je achterhoofd houdt als je gaat fotograferen zullen je beelden er stukken strakker uit gaan zien. En natuurlijk geldt hierbij net als bij elk ander vak dat je hebt geleerd: oefening baart kunst! Ga dus vooral veel foto's maken, uitproberen, kijken wat werkt en wat niet werkt.

Nog één ding. Perfectionisme zorgt zeker in het begin niet voor betere foto's. Het zorgt ervoor dat je geen foto's gaat maken. Vooral negeren dus.

Wil jij beeldmateriaal gebruiken om je verhaal kracht bij te zetten? Om je lezer erbij te houden, te inspireren, te ontroeren? Bijvoorbeeld je blog, op je website, in je nieuwsbrief?  Ik leer je hoe je dat slim en snel doet. Tijdens de workshop 'Beeldles voor Bloggers. Je leest er hier meer over.