Ga gaten maken!

IMG_7335.jpg

Gefrustreerd? Verdrietig? In zak en As? Ga gaten maken!

Ik schreef al eerder dat maken magisch is, en over smartphone therapie.  Maar soms is het lastig om daarmee een begin te maken. Zeker als je helemaal NIET blij bent.

IMG_7332.jpg

Je kunt volledig lamgeslagen worden door slecht nieuws, of het nu ver weg is of dichtbij. Ziekte. Oorlog. Ontslag. Een kindje dat op straat door een ouder wordt uitgescholden. 

Je kunt volledig gefrustreerd zijn. Door onrecht. Machteloosheid. Instanties die niet luisteren. Domme pech. Idiote regelgeving. Of omdat je nieuwe fiets gestolen is.

Helaas heeft de staat van bevroren verdriet of frustratie waarin je dan belandt weinig nut. ‘Lijden om het lijden van een ander’ voegt niets toe aan het groter geluk. Integendeel. 

Maar wat je voelt is wel echt. Daar moet je iets mee. En er is één ding dat altijd kan bij welke soort ellende ook: creëren.

Ga schrijven, tekenen, fotograferen, muziek maken of wat het dan ook is dat je graag doet. 

Nee, dat gaat je probleem niet oplossen. Het gaat mensen niet beter maken. Er komt niet automatisch wereldvrede. Maar het helpt. Als is het maar een klein beetje. Er komt weer beweging, een opening. 

Wil je wel maar heb je geen idee waar te beginnen? Dan is hier een ‘gaten’ oefening om je op weg te helpen.

Pak minstens tien witte A4tjes (een van mijn favoriete tools bij het fotograferen), een schaar en eventueel een perforator.

IMG_7338.jpg

Neem het eerste vel. Maak er een gat in. Denk er niet te lang over na.

Neem vel nummer twee. Maak hier zoveel gaten in als je wilt. Scheur, knip, vouw – net wat je wilt.

Doe hetzelfde voor vel nummer 3 t/m 10.  Leef je helemaal uit.

Klaar? Leg je ‘gatenvellen’ op een contrasterende ondergrond. Fotografeer ze. En deel je foto’s met de hashtag #A4challenge.

Ik ben heel benieuwd !

P.S. 1 Stiekem is dit ook nog een oefening in compositie en negatieve ruimte. Hoe verdeel je de gaten over het A4tje? Waar plaats je ze? Hoe groot maak je ze? Leuk om naar te kijken en over na te denken. Maar wel na de oefening – anders ga je weer in ‘denk’ ipv ‘maak’-modus.

P.S. 2 Wil je een dag lang creatief aan de slag met je smartphone? Kom dan naar de workshop Beter fotograferen met je mobiel. Je leest er hier meer over.

P.S. 3 Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail