Dingen die mensen willen weten

Naar aanleiding van mijn eerdere blogs over Snapseed ontving ik nogal wat vragen.

Misschien dat jij die ook hebt. Lees dan vooral verder!

Vraag 1 - Is er ook een PC/Laptop/Mac versie van Snapseed?

Nee. Tot groot verdriet van alle Snapseed fans. Vooralsnog kun je Snapseed alleen op je Android of Windows smartphone of tablet gebruiken. (Er waart nog een oude versie van Snapseed rond voor de Mac, maar die wordt niet meer geupdate). 

Bonus voor de Mac gebruikers: als je een iPad hebt kun je je Snapseed foto's heel snel en makkelijk Airdroppen vanaf je smartphone zodat je er zonder ingewikkeld gedoe snel op een groter scherm mee kunt werken. Nifty!

Vraag 2 - Is mijn smartphone scherm niet veel te klein om foto's op te kunnen bewerken?

Zeker als je bijvoorbeeld een iPhone 5 of ouder hebt kun je je afvragen in hoeverre het überhaupt zin heeft om foto's te bewerken op zo'n klein schermpje. Je ziet toch nauwelijks wat je doet?

Ook daaraan hebben de behoorlijk briljante makers van Snapseed gedacht (in tegenstelling tot de makers van de meeste andere bewerkings app). 

Je kunt tijdens de meeste bewerkingen inzoomen op je foto zodat je precies kunt zien wat je doet. Jeuj! 

Vraag 3 - Kun je je originele foto behouden als je met Snapseed aan de slag gaat?

Ja! Dat is een van de vele fijne features. Je kunt je bewerkingen als kopie opslaan dus je origineel blijft altijd geheel maagdelijk en ongeschonden.

Vraag 4 - Maakt Snapseed mijn foto's kleiner? 

Goede vraag - een euvel van veel nabewerkings apps, dat ze stiekem een grote fotokrimpmachine zijn.

Maar Snapseed doet het NIET. Je foto's blijven zoals ze waren - tenzij ze zo groot zijn dat je device ze niet kan processen. In dat geval worden ze aangepast naar het maximaal mogelijke formaat. 

Vraag 5 - Ik heb een hekel aan filters enzo. Is die Snapseed cursus dan toch nuttig? 

Ja. En dat zeg ik niet om zo snel mogelijk miljonair te worden en met dolfijnen te gaan zwemmen. Of ik dat laatste durf weet ik eigenlijk niet eens - maar het klinkt wel aanlokkelijk en verfrissend. 

Waarom dan meedoen als je niet van de filters bent?

Met Snapseed kun je je foto's een fantastische 'finish' geven zonder er allerlei filters op los te laten. Zelf gebruik ik meestal maar een paar tools uit de enorme Snapseed toolkit. Maar die zijn genoeg om mijn foto's er stukken sprankelender uit te laten zien. Het zijn dezelfde tools die ik als professioneel fotograaf gebruikte in Lightroom en Photoshop. 

Je hoeft dus niet bang te zijn voor edelkitsch. Tijdens de cursus leer je welke tools waarvoor werken en - minstens zo belangrijk - in welke volgorde je ze moet toepassen. 

Vraag 6 - Kan ik ook RAW foto's die ik met bijvoorbeeld een spiegelreflex heb gemaakt bewerken in Snapseed? 

Ja. Dat kan. Maar er is wel een beperking. Je tablet of smartphone moet die foto's namelijk wel kunnen openen. 

Mijn Nikon D800 maakt foto's van 32MB. Die hoef ik niet op mijn iPad te proberen te openen. 

In hoeverre je RAW foto's kunt bewerken hangt dus af van het bestandsformaat waarin jouw camera ze opslaat en het werkgeheugen van je tablet of smartphone. 

Vraag 7 - Kan ik ook meerdere foto's tegelijk bewerken?

Nee. Die optie heeft Snapseed niet. Je moet foto's altijd één voor één bewerken dus als je 300 foto's van de bruiloft van je nicht die je bij net iets te slecht licht hebt genomen opfrissen dan is het niet de handigste keus. 

Je hebt wel de optie om je bewerkingen op te slaan als een soort macro (bij Snapseed heet dat een 'look'). Zo kun je meerdere foto's dezelfde finish geven. Erg handig bij kleinere volumes. 

Heb jij een vraag over Snapseed die je hierboven niet beantwoord ziet? 

Mail 'm dan vooral naar snapseed@elsekramer.nl. 

En wil je weten wat Snapseed voor jouw foto's kan betekenen? Stuur er dan één in voor de make-over - je leest hieronder hoe dat werkt. 

Zijn al je vragen beantwoord en je dromen waar geworden? In ieder geval wat betreft snelle nabewerking op je smartphone?

Meld je dan nu meteen aan voor de cursus Snapseed Samengevat.

IMG_1305.PNG