Drie tips tegen fotografische sleur

Weer zo'n schitterende zonsondergang....zucht...

Weer zo'n schitterende zonsondergang....zucht...

Wil jij creatiever leren fotograferen met je smartphone? Kom dan naar de workshop Smartphone fotografie voor gevorderden in Rotterdam. Je leest er hier meer over. 


Heb jij het gevoel dat je jezelf begint te herhalen?

Dat je telkens hetzelfde soort dingen fotografeert, op dezelfde manier?

Best goed en leuk, en altijd likes enzo. Maar toch. De rek is er een beetje uit. 

Geneer je niet. 

Elke fotograaf komt bereikt na enige tijd een plateau.

Je kunt dingen. Je hebt een zekere mate van comfort. Je weet wat je moet doen om een resultaat te krijgen waar je tevreden over kunt zijn. 

Maar tevreden blijft niet eindeloos leuk.

Hoe kom je uit je eigen fotografische bubbel? 

Drie suggesties:

1. Fotografeer met je ogen dicht.

Heel erg de moeite waard. Voor mooie mislukkingen. En ook om te gaan zien wat je nooit doet, mag, durft. 

Hoe doe je dat? 

Met een spiegelreflex of andere camera met een knop erop kun je hipshots gaan maken. Camera van tevoren instellen op juiste belichting en diafragma (of gewoon, lekker makkelijk, op de P/automaat stand). 

Gaan wandelen zonder lensdop en regelmatig een afdruk maken. Lekker vaak. En dan na een half uur eens kijken wat voor schitterende ongelukken je hebt gemaakt. 

Fotografeer je met een smartphone? Ga dan woest in het wild fotograferen. Kijk niet meer naar je scherm als je fotografeert. Gebruik de volumeknopjes om af te drukken, dan heb je ook geen excuus om te spieken. Experimenteer met verschillende hoogtes en richtingen. En ook hier: kijk vervolgens naar je foto's. Wat zou je nooit zelf zo gefotografeerd hebben, maar vind je super gaaf? 

Houd dat vast en gebruik het in je spel. 

2. Wordt een cliché-jager

Soms zit je vast doordat je nogal streng voor jezelf bent. Bijvoorbeeld doordat je bij elke foto die je zou kunnen maken denkt 'dit is al 1.000 keer gedaan'. 

Daar is een geweldig tegengif voor. Jezelf juist dwingen om cliché-foto's te maken.

Die standaard zonsondergang.

Het Instagram-waardige bord met eten.

De man met de hoed op de zebra. In zwart-wit. 

Maak een lijstje van alle cliché's die jij probeert te vermijden en werk ze vervolgens één voor één af.

Dan merk je dat die clichés een stuk interessanter en leerzamer kunnen zijn dan je denkt. En kun je vanzelf zien hoe je juist binnen die beperking vrijheid om te fotograferen kunt vinden. 

3. Zoek de tegenstelling op

Maak je normaal heel veel foto's van schattige dieren? Richt je camera dan eens op enge insecten. 

Zijn je beelden heel mooi licht, in balans en leeg? Dwing jezelf dan om alleen nog maar beeldvullende foto's te maken zonder duidelijk hoofdonderwerp. 

Ben je erg goed in rauwe urban fotografie? Probeer dan eens een dagje lifestyle-achtige foto's met een hoog feel-good gehalte te maken. 

Bij al deze reset-opties geldt: maak er vooral een spel van. Experimenteer, geniet, probeer uit. Durf te ontdekken. Dan kom je snel uit je fotografische sleur en kun je weer blij op weg naar het volgende plateau. 


Wil jij leren hoe je topfoto's maakt met je smartphone? 

Meld je dan aan voor de online cursus Super Smartphone Fotografie - of kom naar de workshop Beter Fotograferen met je Mobiel in Rotterdam.