Smartphonegeheimen

_DSC1298.jpg

Nee, dit artikel gaat niet over naaktfoto’s van celebrity’s. Of WhatsApp berichten van politici over geheime strategieën.

Het gaat over functies van je smartphone camera die helemaal niet geheim zouden moeten zijn, maar waar 95% van de mensen die naar mijn workshops komen geen weet van hebben.

Je hoeft je dus niet te schamen als je dit leest en denkt ‘HOE KAN HET DAT IK DIT NIET WIST?’.

Wat zijn die geheimen dan?

1. De basis: foto-grootte, opslag, HDR

De meeste mensen hebben nog nooit gekeken naar de basisinstellingen van hun smartphone camera. Wel handig om even te checken of die optimaal zijn ingesteld, zodat je fotografeert met de juiste instellingen.

Hoe je dat doet voor je iPhone lees je hier, en voor Android hier.

2. Foto’s maken

FullSizeRender.jpg

Als je op die onhandige knop op je scherm drukt om foto’s te maken heb je grote kans dat je je camera per ongeluk een beetje beweegt. Niet handig, zeker niet bij weinig licht - dan krijg je al snel bewogen foto’s.

Gebruik liever de volumeknopjes aan de zijkant van je toestel om foto’s te maken. Op die manier kun je je telefoon lekker stevig vasthouden om bewegingsonscherpte te voorkomen.

En bij de iPhone kun je zelfs fotograferen met de volumeknopjes van je headset. (Cool? Very cool!)

3. Raster

Horizon op 1/3de, mevrouw op 1/3de - instant kekke compositie

Horizon op 1/3de, mevrouw op 1/3de - instant kekke compositie

Je smartphone camera heeft een geweldige tool ingebouwd waarmee je rechte foto’s en betere composities te maken: het raster.

Staat dat uit? Zet het dan aan! Die lijnen zijn misschien even wennen, maar ze zijn ideaal als je graag je horizon recht fotografeert.

Bovendien kan de vlakverdeling volgens de derdenregel je helpen om nog betere composities te maken.

Plaats bijvoorbeeld de horizon op een horizontale lijn en een leuk boompje, mens of ander fijn onderwerp op een verticale en voila - een top compositie!

Je raster vind je bij een Android telefoon meestal onder het ‘tandwieltje’ (de instellingen) van je camera. Soms heet het rooster, richtlijnen of hulplijnen.

Voor de iPhone moet je wat dieper graven. Ga naar het grote grijze tandwiel van je algemene instellingen, scroll naar beneden naar Camera en verzet dan het raster schuifje naar rechts.

4. Belichting aanpassen

SUN-SLIDER: glijd met je vinger op en neer naast het zonnetje (OF, BIJ ANDROID, de GLOEILAMP) en je past de belichting aan

SUN-SLIDER: glijd met je vinger op en neer naast het zonnetje (OF, BIJ ANDROID, de GLOEILAMP) en je past de belichting aan

Tuurlijk, je smartphone is smart en kiest zelf de juiste belichting voor je foto’s. Jammer dat ‘ie niet smart genoeg is om dat altijd goed te doen.

Zie je op je scherm dat je foto te donker of te licht wordt?

Dan kun je heel makkelijk de belichting aanpassen door middel van een slider op je scherm. Bij de iPhone de ‘sun-slider’: het gele zonnetje dat je ziet naast het focus vierkant. Bij Android meestal een ‘glij-gloeilamp’: een kleine gloeilamp aan de rand van je beeld die je naar plus of min kunt schuiven.

Houd eenvoudigweg je vinger op het scherm en schuif naar + of - voor een lichtere of donkerder foto.

5. Focus Vergrendeling

Druk met je vinger op het onderwerp dat je scherp wilt hebben totdat het AE/AF Vergrendeling blokje verschijnt

Druk met je vinger op het onderwerp dat je scherp wilt hebben totdat het AE/AF Vergrendeling blokje verschijnt

Soms stelt je smartphone niet goed scherp - of verspringt de focus telkens naar iets waarop jij juist NIET wilde scherpstellen.

Ook daar is iets aan te doen: je kunt de focus (en ook de belichting) vergrendelen.

Dat doe je door je vinger op het scherm te houden op het ding dat je scherp in beeld wilt hebben en te wachten tot het blokje AE/AF vergrendeling verschijnt.

Je focus zit nu vast en jij kunt rustig de tijd nemen om je foto te maken. Op de iPhone kun je nu zelfs alsnog je belichting aanpassen. Jeuj!

Wil je je camera weer ontgrendelen? Korte tik op het scherm en voilà!

Wil je nog meer leren over fotograferen met je smartphone?

Schrijf je dan snel in voor de online cursus Creatieve Smartphone Fotografie van 15 t/m 21 september.

Voor 15 euro leer ik je dan in 7 dagen hoe je creatief kunt fotograferen en spelen met alle functies en eigenschappen van je smartphone.

Ga naar: http://elsekramer.nl/creatiever-kijken