We leven in een visuele wereld.

Per dag delen we inmiddels meer dan 1,8 miljard foto’s.

We worden overspoeld door beelden. En iedereen is fotograaf. 

Maar hoe moeten we naar die foto’s kijken?

Zijn ze waar? Of liegen ze er op los?

Hoe zit het eigenlijk met al die bewerkte foto’s op Sociale Media? 

Dat kun je onderzoeken tijdens het 'Fotoliegen' project.

Deze online cursus laat je zien hoe je met foto’s de werkelijkheid naar je hand kunt zetten. Je gaat anders kijken naar foto’s - en naar de werkelijkheid.

Doe mee en ervaar zelf hoeveel keuzes je maakt bij het fotograferen. Hoe iedere foto eigenlijk altijd een beetje ‘liegt’.

Wat is het?

Een gratis online fotocursus  naar aanleiding van de fototentoonstelling Blikvangers in het Nationaal Archief. Vanaf 26 januari kun je je inschrijven en ontvang je vier e-mails met opdrachten rondom #fotoliegen.  

We gaan onder andere aan de slag met Foute Framing, de Titel-Carrousel en Perspectiefmanipulatie. Je leert hoe je de werkelijkheid een draai kunt geven - en krijgt ook nog tips om betere foto's te maken. 

Maar Fotoliegen is veel meer dan een cursus.

Het is een onderzoek naar hoe we kijken, en hoe foto's de werkelijkheid weergeven. 

De foto's die je maakt naar aanleiding van de cursus kun je delen op Sociale Media en worden verzameld op Pinboards op Pinterest. Daardoor krijg je een mooie blik op hoe ruim 1350 deelnemers de opdrachten interpreteren. 

Kom jij ook in het Nationaal Archief terecht? Een selectie van de tijdens de cursus gemaakte foto's zal te zien zijn in het Nationaal Archief tijdens de 'Blikvangers' expositie. 

Als afsluiting van het project kun je meedoen aan een workshop #fotoliegen op zondag 29 maart bij het Nationaal Archief in Den Haag. 

Meer weten over Fotoliegen?

Bij Paul van Liempt van BNR Nieuwsradio vertelde ik waarom Fotoliegen nu actueler is dan ooit. Je kunt het interview hier terugluisteren. En ook bij Omroep Max legde ik uit waarom het zo belangrijk is dat we kritisch kijken naar beeldmateriaal. 

Voor wie is deze cursus geschikt?

Voor iedereen met een gezonde nieuwsgierigheid en een camera. Wat voor camera maakt niet uit: smartphone, compact of spiegelreflex - als je maar foto's kunt maken. 

Het is ook niet belangrijk hoeveel fotografie-ervaring je hebt - iedereen kan op zijn eigen manier meedoen. De opdrachten kosten ongeveer 30 minuten per week - maar je kunt er natuurlijk ook meer tijd aan besteden. 

Kun je ook met de klas meedoen?

Ja! Fotoliegen is een geweldige manier om actief aan de slag te gaan met mediawijsheid. Je kunt je als docent zelf inschrijven, en dan de opdrachten delen met je leerlingen. Je beslist dan zelf of je de leerlingen de foto's ook laat delen of insturen.

Hoe werkt het?

Je kunt je aanmelden voor de gratis cursus door het formulier hieronder in te vullen. Je ontvangt dan vanzelf alle opdrachten.

Belangrijk: na het invullen van het formulier moet je je aanmelding nog een keer bevestigen. Je ontvangt daarvoor een paar minuten na aanmelding een e-mail met een 'ja ik doe mee!' knop. Klik op die knop om je inschrijving te bevestigen.

Geen mail ontvangen? Check dan je spam folder! 

Ja, ik wil meedoen aan Fotoliegen!

* indicates required