Lessen in Licht

Licht.jpg

Een intensieve online fotografie cursus voor iedereen met een spiegelreflex die het licht wil leren beheersen. 

Fotografie is schrijven met licht. Mooi. Heel mooi. Maar hoe doe je dat?

Hoe zorg je dat je foto's goed uitgelicht en in balans zijn? Hoe maak je optimaal gebruik van beschikbaar licht? En hoe kun je je spiegelreflex zo instellen dat 'ie weergeeft wat jij wilt laten zien? 

Dat leer je allemaal in deze cursus.  

Hoe werkt het? 

  • Je ontvangt aan het begin van elk blok de lessen in je inbox
  • De les bestaat uit een theoriegedeelte en twee opdrachten. Een opdracht die iedereen doet, en een opdracht voor mensen die tijd hebben om extra uitdaging of verdieping te zoeken.  
  • De foto's die je naar aanleiding van de opdrachten maakt deel je in een Facebook groep. Daar kun je niet alleen elkaars werk zien maar ook feedback geven en ontvangen.
  • Daarnaast worden van elke Les in Licht een aantal foto's van deelnemers  besproken tijdens een webinar, waarbij je elke week feedback krijgt op je huiswerk. Het webinar wordt van tevoren opgenomen zodat je het zo vaak kunt bekijken als je wilt, wanneer het jou uitkomt.

Het is geen cursus met schema's en diagrammen. Wel met Rembrandt, sinaasappels en light painting.

Meedoen? Dat kan door je aan te melden via deze link: 

Else, ik heb enorm veel van je geleerd. Ben zo blij dat ik nu greep heb op mijn camera en weet wat ik doe. Bedankt voor de leuke en inspirerende cursus!
— Bea Straver

Wanneer vindt de cursus plaats?  

De nieuwe startdata voor 2015 zijn nog niet bekend. Wil je bericht ontvangen zodra de inschrijving geopend is? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

Wat heb je nodig om mee te doen? 

Een digitale spiegelreflexcamera. Goede zin. Nieuwsgierigheid. Tijd. En een Facebook account. 

Dit is een intensieve cursus waarbij je zelf gaat onderzoeken en ervaren hoe fotografie werkt. Om de opdrachten goed te kunnen doen heb je gemiddeld twee uur per week nodig. 

Wat is het ingangsniveau?  

Het is handig als je al een beetje fotografie-ervaring hebt (bijvoorbeeld door de 'Vrienden worden met je Camera' cursus te doen). Maar je kunt ook meedoen als je dat niet hebt maar wel over een gezonde dosis intelligentie beschikt en voldoende tijd. 

Tijdens de Lessen in Licht leer je heel veel over diafragma, sluitertijd en witbalans. En hoe je die inzet om de foto te kunnen maken die je hoofd hebt. Ook leer je hoe je over je foto na kunt denken en keuzes kunt (en moet!) maken.  

Je leert daarnaast kritisch kijken naar je eigen werk en dat van anderen, feedback geven, en hoe je daardoor snel beter werk gaat maken.

Wat gaan we allemaal behandelen? 

legofotograaf4.jpg

Week 1 - Naar licht leren kijken

Wat voor licht is er eigenlijk? En hoe verandert het gedurende de dag? Wat heeft dat voor invloed op je camera-instellingen?

Week 2/3- Koud of warm? Alles over lichttemperatuur

Geen zin meer in oranje gezichten of blauwe vensterbanken die wit hadden moeten zijn? In dit blok leer je alles over witbalans - oftewel de kleurtemperatuur van je foto's. 

Week 4/5 - Het licht leren lezen

In dit blok leer je het licht lezen. Hoe modelleert het objecten? Wat is de beste manier om je foto te maken bij welke soorten licht?

Week 6 - inhaal- en - verwerkweek

In deze week kun je eventueel gemiste oefeningen inhalen of aan de slag met de bonusopdrachten waar je nog niet aan toe was gekomen.

Week 7/8 - Gebrek aan licht

Het grote voordeel van een spiegelreflex is dat 'ie meestal ook veel kan bij weinig licht. En daar hebben we in Nederland regelmatig last van. In dit blok leer je hoe je optimaal fotografeert in omstandigheden met weinig licht.

Week 9/10 - Keuzes maken

Inmiddels weet je veel van licht. Maar hoe vertaal je dat nu naar een goed fotografieproces? Hoe denk je daar überhaupt over na? Waar moet je allemaal bij stil staan, hoe stel je je camera in en in welke volgorde? 

Week 11/12 - Alles tegelijk

In dit blok integreren we alles wat je in de voorgaande weken geleerd heb en mag je het oefenen met een paar inspirerende eindopdrachten.

Krijg ik persoonlijke feedback?

Ja, je krijgt elke week persoonlijke feedback op je ingeleverde huiswerkopdracht. Daarnaast geven deelnemers ook elkaar feedback op hun foto's in de Facebook groep. 

Wat kost het? 

Deelname kost 295 euro inclusief BTW. Voor een fotocursus van drie maanden. Inclusief persoonlijk feedback van de juf

Gaaf! Hoe kan ik me aanmelden? 

il of kun je niet wachten tot oktober? 

Dan is privé-les een goed alternatief. Je leest hier hoe dat werkt. 

Zo hebben eerdere deelnemers de cursus Lessen in Licht ervaren:

"Genoten. Precies dat   geleerd waar ik voor kwam.  Heldere,   montere uitleg met een aardige humoristische toets. Dat laatste helpt om niet   zo perfectionistisch te worden dat het niet leuk meer is."

"Leerzaam, bijzonder   en fun!"

"Ik vond het een plezierige stijl die je hebt.   En duidelijk. En leerzaam. En leuke open   communicatie waardoor iedereen zich 'veilig' voelt creatief aan de slag te   gaan."  

En zo omschrijven ze wat ze hebben geleerd:

legofotograaf3.jpg

"Dat is een lange   lijst:    - Ik heb mijn camera veel   beter leren kennen, zowel in theoretische als in praktische zin.  - Over de drempel van gewoon durven, veel   doen, flink experimenteren en het resultaat loslaten ben ik heen.  - Ik weet welke plekken in en rond het huis   bij welk weertype en op welk moment van de dag geschikt zijn om te   fotograferen.  - De   belichtingscorrectie, de sneeuw- en de strandfunctie kunnen bij gebrek aan   licht helpen om een foto op te lichten.    - De macro- en portret functie zijn nuttig om goede scherpte/diepte in   een foto te krijgen.  - Mijn toestel   kiest op de automatische stand eigenlijk altijd de juiste witbalans en   ISO-waarde. Dat is fijn want dat maakt het fotograferen met mijn gebrek aan   overzicht en voorkeur voor single tasking wat simpeler en makkelijker. "

"Hoe belangrijk het is  om te begrijpen hoe sluitertijd, diafragma en lichtsterkte met elkaar   samenhangen, en hoe je dit kun beïnvloeden om de foto te maken zoals jij die   voor ogen hebt."

"Technisch gezien:   scherptediepte instellingen en uiteraard witbalans!   Creatief gezien: tijd nemen! Snel even een   kiekje kan maar soms is het nemen van een minuutje extra het verschil tussen   een gewone foto en bijzondere foto. Echt goed   opletten welke instellingen je wanneer gebruikt, wat wel werkt en wat niet.   Zo kom je stapje voor stapje bij de perfecte foto.. met een beetje geluk   erbij dan"

Marloes Juffermans wijdde zelfs een heel blog aan de cursus. Je kunt het hier teruglezen. 


Heb je een vraag die je hierboven niet beantwoord ziet?

Stuur dan een mail met je vraag naar cursussen@elsekramer.nl, dan hoor je binnen 24 uur van me.