video challenge dag 4 - hoe komt het dat de ogen niet scherp zijn?

Dit is dag vier van mijn 31 dagen video challenge. Een overzicht van alle filmpjes vind je hier

Vandaag beantwoord ik een vraag van Suzanne Bindels: "Hoe kan het dat bij mijn portretfoto's de ogen soms niet scherp zijn?"

In dit filmpje ga ik ervan uit dat je fotografeert met een spiegelreflex camera. 

Wat doe je nu als je merkt dat de ogen niet scherp zijn?

1. check de sluitertijd - is die niet langer dan 1/60 seconde?

je sluitertijd kun je checken in de camera, of, als je de foto's al overgezet hebt, in de EXIF data van je foto. Dat is een bestand dat aan je foto hangt met gegevens als ISO-waarde, sluitertijd, diafragma, etc. Enorm handig als je beter wilt leren fotograferen, want je kunt precies teruglezen wat je hebt gedaan. 

Als je sluitertijd langer is heb je waarschijnlijk last van bewegingsonscherpte. 

2. zorg dat je scherpstelt op de pupil

Is je sluitertijd kort genoeg, dan heb je waarschijnlijk niet goed scherpgesteld op de pupil. Zorg dat het scherpstelvakje van je autofocus precies op de pupil gericht is, niet ernaast, want dan kan het al snel misgaan. Voor je het weet heb je een oor te pakken.

Vind je het lastig om dit goed te doen dan kun je overwegen je diafragmagetal te verhogen. Maak het bijvoorbeeld groter dan f5.6. Dan is er veel meer scherp en pak je automatisch de ogen mee. Kan het alleen wel zijn dat er meer scherp is dan je lief is. Maar dan ga je gewoon oefenen om nog beter scherp te stellen zodat je je diafragmagetal weer kunt verkleinen. 

Zelf schiet ik erg graag met bijv. f.1.8 - maar dan moet je wel echt goed op die pupil mikken!

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail