De meest onderschatte functie van je smartphone camera

Wat moet je met de panorama functie op je smartphone?

Misschien leuk voor strandvakanties en kitscherige zonsondergangen, maar verder redelijk zinloos.

Toch?

Nope. De panoramafunctie is één van de meest onderschatte tools op je smartphone. Je kunt er geweldig veel leuke én nuttige dingen mee doen.

Waarom nuttig? Foto's in panoramaformaat zijn inmiddels onmisbaar op sociale media. Facebook en twitter willen bijvoorbeeld allebei dat je een brede foto bovenaan je profielpagina plaatst.

En wat dacht je van je website header? Yup. Panorama formaat.

Zoek dus die 'pano' functie op en ga aan de slag! Hieronder vind je een paar ideeën om je op weg te helpen.

Een panorama is een fantastische manier om te laten zien waar jouw bedrijf zit, wat je uitzicht is, of om je interieur te delen. 

Denk niet altijd in landschappen: ook abstracte panorama's zijn een optie (hierboven zie je het straatje voor mijn ingang - de stenen liggen recht maar zijn mooi vertekend door de panorama-opname).

Liever wat creatiever? Dan kun je experimenteren met het in stukjes hakken van mensen en dingen. Bijvoorbeeld door in een spiraal te bewegen, of iemand door het beeld te laten lopen. Zoals in dit panorama van mijn trappenhuis.

En natuurlijk is het gaaf om mooie natuuropnames of cityscapes te kunnen maken. Op vakantie, of gewoon tijdens je hardlooprondje langs de Kralingse Plas.

Begin voor geslaagde panorama foto's met deze tips:

  1. Start je panorama-opname in het lichtste stuk van je beeld - anders raakt dat overbelicht
  2. Houd je smartphone zo dicht mogelijk bij je lijf of zelfs ertegenaan, dat maakt het makkelijker om 'binnen de lijntjes te blijven'
  3. Experimenteer ook eens met een lager standpunt: ga door je knieën of zelfs op de grond liggen 

Wil je een middag lang live leren hoe je de beste foto's maakt met de camera die je altijd bij je hebt, je smartphone? Van de eerste smartphone fotografie docent in Nederland? Schrijf je dan in voor de workshop Beter Fotograferen met je Mobiel in Rotterdam. Op deze pagina zie je wanneer de eerstvolgende workshop is gepland en kun je je meteen aanmelden.