Geen woorden maar platen

Eiffeltoren.jpg

Kun je je nog herinneren wat je vroeger allemaal moest doen als je ervaringen wilde delen?

Bijvoorbeeld op vakantie?

Lang weekend Parijs. Eindelijk een keer die Eiffeltoren op. Heldere dag. Waanzinnig mooi uitzicht. On top of the world. En dan dat gevoel willen delen met het thuisfront. 

Dat ging ongeveer zo.

Telefooncel zoeken. Genoeg kleingeld regelen. Bellen. Enthousiast vertellen dat je bovenop de Eiffeltoren hebt gestaan en dat het prachtig weer was, schitterend uitzicht, etc. Snel praten door de tikjes heen als je geld bijna op was.

Of een camera meezeulen. Foto maken. Hopen dat je goed belicht. En niet vergeten bent door te draaien. Dat er überhaupt een rolletje in zit.

Bij thuiskomst je rolletje laten ontwikkelen. Wachten. Foto's ophalen. Inplakken en met het album op tournee langs vrienden en familie. Of opsturen in een stevige kartonnen envelop.

Nu gaat het zo.

Strandstoelen.jpg

Je maakt je een foto met je smartphone. Luttele seconden later heb je 'm gedeeld met vrienden, familie, je geliefde of de hele wereld. Wel even bij opletten waar je voor kiest trouwens.

En als je slim tagt (er een label aan hangt waar mensen op kunnen zoeken) heb je kans dat stapels mensen straks van jouw Eiffeltorenuitzicht kunnen meegenieten.

Er is iets revolutionairs gebeurd: inmiddels is iedereen fotograaf. Kunnen we altijd en overal fotograferen. Direct delen wat we ervaren, wat we zien. En communiceren we minstens zoveel met beelden als met woorden.

Hoe je moet praten heb je als kind opgestoken van je omgeving. Dat gaat vanzelf. Schrijven leerde je op school. Maar communiceren in beelden? Dat heeft niemand je ooit bijgebracht.

Tegenwoordig is fotograferen een basisvaardigheid die je nodig hebt in je interactie met de rest van de wereld. Tijd dus om te leren communiceren in beelden – en dat ook aan je kinderen te leren.

Hoe doe je dat? 

In ieder geval niet door je te verliezen in techniek. Maar vooral door het volgende.

stekker.jpg

Veel kijken.

Veel maken.

Veel kijken naar wat anderen maken.

En daarbij jezelf afvragen:

Wat zie ik eigenlijk?

Wat werkt in een beeld?

Wat niet? Waarom?

Wat vind ik mooi? Wat raakt me? Wat zou ik anders doen?

Als je op deze manier aan de slag gaat zul je snel betere beelden leren maken.

En wil je supersnel leren communiceren in beelden? Kom dan naar de workshop 'Beter fotograferen met je mobiel' in Rotterdam. Je leest er hier meer over.

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail

 

 

Beter in Beeld basisles 4: eerst kijken, dan pas denken

Geïnspireerd door het filmpje? Kom naar een workshop Beter Fotograferen met je Mobiel. Daar leer je spelenderwijs beter en met nog meer plezier fotograferen! Je leest er hier meer over. 

En wil je automatisch bericht ontvangen als er meer filmpjes of artikelen verschijnen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail!

Het loont om jezelf twee minuten extra te geven

13uurklok.jpg

Je bent druk. Je hebt haast. Veel, heel veel te doen. En het is nooit af. 

Daardoor doe je eigenlijk alles net iets te snel. 

Reageren op een vervelende e-mail. Je kind in de kleren hijsen. Je BTW-aangifte doen.​

Maar ook: fotograferen. ​Het is zo makkelijk, die smartphone. Eén druk op de knop en je hebt een foto. En je kunt door naar het volgende ding op je lijstje. 

Hoeveel beter zou alles gaan als je jezelf twee minuten extra zou geven?

Twee minuten om op adem te komen voordat je reageert op die mail. Twee minuten om je kind 's ochtends rustig aan te kleden. Twee minuten om rustig overzicht te krijgen van wat er überhaupt nodig is voor die BTW-aangifte. ​

En twee minuten om echt te kijken. Zodat je die mooiere foto vindt. ​

Ik fotografeerde een rol gaffertape.

IMG_4203.jpg

En gaf mezelf daarna twee minuten extra.​

Tijdens de Beter fotograferen met je mobiel workshop in otterdam is dit een van de dingen die we gaan doen. Ontdekken hoe het is om echt te kijken. En wat voor impact dat heeft op je fotografie. Je kunt je nu inschrijven

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail

 

Hoe zorg je dat je plaatjes er professioneler uitzien?

Legoman.jpg

Na het lezen van mijn blog over schadelijke stockfotografie ​ben je vast overtuigd - je gaat zelf aan de slag om foto's te maken. Hulde! Driewerf hoera!

Maar hoe zorg je nu dat die foto's er ook een beetje professioneel uitzien?

Dat lukt je met de volgende tips.

LegoBoom.jpg

1. Zorg voor een egale achtergrond. Wit is een gegarandeerd succes, maar andere kleuren kunnen afhankelijk van het onderwerp ook heel goed werken.​ In dit filmpje laat ik je zien hoe je dat doet.

legochaos.jpg

2. Probeer niet teveel tegelijk in beeld te brengen. Dat zorgt voor verwarring bij de kijker. Als je net begint met zelf fotograferen houd de compositie dan zo eenvoudig mogelijk (tenzij je natuurlijk chaos wilt illustreren). 

Croissantlego.jpg

3. Kies een uitsnede die past bij het beeld. Een cirkel komt veel beter tot z'n recht in een vierkant. Een binnenvaartschip daarentegen...​

LegomanKijkt.jpg

4. Let op de richting van je foto. Wil je de tekst benadrukken? Zorg dan dat je afbeelding niet de andere kant op gericht is. 

5. Kies onderwerpen die bij je passen. Ben jij een super zakelijke marketing consultant? Laat dan wol en klei links liggen en richt je op strakke voorwerpen van bijvoorbeeld metaal of plexiglas. Leer je mensen in contact komen met hun intuïtie? Dan geldt het omgekeerde. Schroom ook niet om voorwerpen te gebruiken die je in huis hebt. Vind je het lastig om te bedenken welke beelden bij je passen? Dan kan het BeeldstormBlad je helpen - je kunt het downloaden als je je aanmeldt voor mijn zie-mail.

Als je deze vijf tips in je achterhoofd houdt als je gaat fotograferen zullen je beelden er stukken strakker uit gaan zien. En natuurlijk geldt hierbij net als bij elk ander vak dat je hebt geleerd: oefening baart kunst! Ga dus vooral veel foto's maken, uitproberen, kijken wat werkt en wat niet werkt.

Nog één ding. Perfectionisme zorgt zeker in het begin niet voor betere foto's. Het zorgt ervoor dat je geen foto's gaat maken. Vooral negeren dus.

Wil jij beeldmateriaal gebruiken om je verhaal kracht bij te zetten? Om je lezer erbij te houden, te inspireren, te ontroeren? Bijvoorbeeld je blog, op je website, in je nieuwsbrief? ​ Ik leer je hoe je dat slim en snel doet. Tijdens de workshop 'Beeldles voor Bloggers. Je leest er hier meer over. 

Beter in Beeld Basisles 3 - Droevige en dikke vorken: met schaduw meer zeggingskracht

Geïnspireerd door het filmpje? Kom naar een workshop Beter Fotograferen met je Mobiel. Daar leer je spelenderwijs beter en met nog meer plezier fotograferen! Je leest er hier meer over. 

En wil je automatisch bericht krijgen als er nieuwe filmpjes of artikelen verschijnen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail!

Beter in Beeld basisles 2 - Creatief met kurk: hoe zet je dingen leuk op de foto?

Geïnspireerd door het filmpje? Kom naar een workshop Beter Fotograferen met je Mobiel. Daar leer je spelenderwijs beter en met nog meer plezier fotograferen! Je leest er hier meer over. 

En wil je automatisch bericht krijgen als er nieuwe filmpjes of artikelen verschijnen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail!