video challenge dag 8 - hoe vind ik mijn foto's terug?

Dit is dag acht van mijn 31 dagen video challenge. En een overzicht van alle filmpjes vind je hier

Vandaag leg ik uit hoe je je foto's zo kunt opslaan dat je ze weer terug kunt vinden.

In de video leg ik uit dat het allerbelangrijkste is om je foto's zo te taggen dat je ze weer terug kunt vinden. 'Taggen' is het toevoegen van labels aan je foto's. Kijk even naar de onderstaande voorbeeldfoto:

Wat voor tags zou je hierbij kunnen bedenken? 

Ik denk bijvoorbeeld meteen hieraan (ik werk altijd in het Engels):

red, plastic, silicon, tool, kitchen, utensil, mould, pudding, glossy, whiteground, diagonal, still, high key, dynamic, HEMA, fresh, shiny, new, clean, cooking, cook, food

Als je foto's voornamelijk voor je plezier maakt kan ik me voorstellen dat je lijst niet zo lang is. Dat scheelt een hoop werk en maakt het realistischer dat je je foto's ook in het echte leven gaat taggen, niet alleen in je fantasie. Voeg dan alleen de essentiële termen toe waarmee je de foto kunt terugvinden. 

Voor het archiveren van mijn foto's gebruik ik Adobe Lightroom. Briljante software voor fotografen. Je kunt hier een gratis 30 dagen probeer versie downloaden om te kijken of het ook voor jou handig is.

Daarnaast heb ik ook nog een Flickr account waarin ik foto's upload en tag die ik later denk te gaan gebruiken voor cursussen, nieuwsbrieven, etc. Zo kan ik altijd een passende foto vinden - ook als ik op reis ben. 

Ga dus je foto's taggen. Het is - zeker in het begin - veel extra werk. Doe het daarom in kleine stukjes.

Het is het waard. Anders raken je foto's verloren tussen alle andere enen en nullen. En heb je ze voor niets gemaakt. 

Wil jij een beeldbank opbouwen voor je bedrijf maar heb je geen idee hoe? In dit filmpje leg ik uit waar je mee kunt beginnen.

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail