Hoe ziet een goede profielfoto voor Social Media eruit?

TwitterEiGroen.jpg

Als hemelbestormende ondernemer ben je ongetwijfeld actief op LinkedIn en andere social media als Twitter, Facebook of Pinterest. Ben je naast ondernemer ook nog dienstverlener, dan ben je zelf het visitekaartje van je bedrijf en is een goed en herkenbaar profiel (avatar) voor deze websites onmisbaar.

Aan welke eisen moet zo'n social media portret nu voldoen?

Natuurlijk zijn er geen 'regels' voor portretfotografie. En als die er al zouden zijn zou het ontzettend leuk zijn om ze te breken. Toch legt het medium je een aantal beperkingen op. Aan de hand van een aantal voorbeelden laat ik je hieronder zien hoe je je binnen die beperkingen het beste kunt presenteren op social media sites.

1. Foto's op social media websites hebben een klein formaat - houd daar rekening mee

IMG_5902.jpg

Als je wilt dat mensen je kunnen zien en herkennen zorg dan voor een close-up. Dat betekent: je hoofd in beeld en niet meer. Misschien zelfs minder. Je mag bijvoorbeeld best een oor of een grote hoeveelheid haar buiten beeld laten vallen. 

IMG_5914.jpg
IMG_5919.jpg

2. Houdt het simpel

Dit is niet de plek voor waanzinnig artistieke fotografie waarin jij de hoofdrol speelt- daar is het beeld gewoon te klein voor. Ook actiefoto's zijn niet handig.

IMG_5907.jpg

3. Wegkijken is misschien wel cool maar niet echt uitnodigend. 

IMG_5908.jpg

Maak contact met de kijker. Een blik buiten beeld kan erg mooie foto's opleveren, maar potentiële klanten willen graag weten met wie ze te maken hebben. Durf ze recht in de ogen te kijken. 

Dat betekent overigens niet dat je ze boos aan hoeft te staren. Een vriendelijke, open blik is ideaal.

boos.jpg

4. Zorg voor een rustige achtergrond.

Als je voor of tussen allemaal objecten gaat staan weet het oog van de kijker niet meer waar het moet kijken en gaat de aandacht snel weg van je gezicht.

IMG_5909.jpg

Natuurlijk kan het een leuk idee zijn om op de foto te gaan in een omgeving die voor jou en je werk van belang is, doe dat vooral, alleen gebruik zo'n foto niet in social media want dan blijft er niets van over.

5. Gebruik geen foto waarop je met je geliefde/partner/vriend(innet)je staat

Niet doen als je social media professioneel gebruikt. Ik hoef vast niet uit te leggen waarom. Mensen willen weten wie JIJ bent. Niet met wie je het doet.

IMG_5913.jpg

En mocht het uitgaan...gebruik dan alsjeblieft geen afgeknipte foto uit vrolijker tijden. Doe jezelf een groot plezier en zorg voor een nieuwe, frisse foto. Zonder afgehakte stukjes ex. 

 

 

IMG_5913-2.jpg

6. Wees gewoon jezelf

photofotograaf.jpg

Eerlijk duurt het langst, ook op internet. Window-dressing werkt niet. Of een tijdje. Totdat mensen je in het echt tegen komen en denken 'grote grutjes, die ziet er toch *kuch* in het echt heeeeel anders uit'.

Omarm je eigenheid, je talenten, je ervaring (ook als die voor rimpels heeft gezorgd - juist!) en neem ze allemaal mee op de foto!

Twijfel je nog of je echt als jezelf op de foto kunt? Kijk dan even naar de tips in mijn meestgelezen blog: 'Zo sta je altijd leuk op de foto'.  

Heb je behoefte aan foto's voor je website, social media en andere PR-doeleinden? Kijk dan hier of ik je kan helpen. Of maak een super selfie met deze tips

Je kunt me ook altijd een vraag stellen op twitter

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail