Hoe regel je een goed portret? - deel 1

Annet Struik.jpg

Je kunt er niet meer omheen: je moet nu echt eens een goed portret regelen. Een portret waarmee je voor de dag durft te komen. Dat niet vijf jaar oud is. Waarin je haarkleur klopt. Waarmee je je kunt vertonen op LinkedIn, Twitter en Facebook. En dat je maar al te graag opstuurt naar de media.

Goed plan. Maar hoe zorg je dat je leuk op de foto komt én dat je foto's krijgt waar je zakelijk iets mee kunt? Op de foto gaan is al zenuwslopend genoeg. Hoe weet je dat het geld dat je erin investeert ook wat op gaat leveren?

Ik begrijp je stress. Poseren maakt kwetsbaar. Naar buiten treden nog meer. Toch is het minder lastig en eng dan je misschien denkt.

Hieronder lees je welke stappen ik met mijn klanten doorloop om te zorgen dat ze puike beelden krijgen. En hoe jij dat dus ook kunt doen.

Stap 1: Begin met je identiteit. Dit is het allerbelangrijkste. Wie ben je en wat wil je laten zien? En wat betekent dat voor je kleding, de plek waar je je laat fotograferen, etc.? Als je dat goed op een rijtje hebt wordt de kans op aansprekend foto's die bij jou passen veel groter. Vind je het lastig om je identiteit te vertalen van concept naar beeld? Gebruik dan mijn BeeldenstormBlad om je daarbij te helpen. Je kunt het downloaden als je je aanmeldt voor mijn zie-mail

Else Boutkan.jpg

Stap 2: Vraag je af waarvoor je de foto's wilt gaan gebruiken en aan wat voor eisen ze daardoor moeten voldoen. Moeten ze liggend zijn of staand? Vierkant? Kleur of zwart/wit?

Wat voor resolutie heb je nodig? Wil je dat ze perfect passen bij je huisstijl? Dat ze zo gaaf zijn dat de media maar al te graag dat inverview plaatsen als ze je portret er gratis bij krijgen?

Stap 3: Kies een fotograaf die bij je past. Hoe je dat doet lees je hier. Die kun je dankzij je voorwerk bij de vorige twee stappen heel goed uitleggen wat je wilt en nodig hebt. En waarschijnlijk heeft hij of zij dan zelf ook nog stapels creatieve en praktische inbreng.

Geregeld? Mooi! Hopelijk heb je nu genoeg rust om uit te zien naar je portretsessie... En zo niet: in het volgende artikel leg ik uit waar je op kunt letten om te zorgen dat je echt foto's krijgt waar je wat aan hebt. 

Nog op zoek naar een fotograaf?  Eentje die al die dingen voor jou regelt zodat je er zelf niet aan hoeft te denken? Misschien kan ik je helpen. Kijk hier om daar achter te komen.

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail