Tien tips voor de perfecte selfie

selfie.jpg

Bij het Jeugdjournaal vertelde ik hoe je super selfies maakt - je kunt het terugzien in dit filmpje..en daaronder heb je de belangrijkste super selfie tips op een rij!

Word je blij van deze tips? Dan wil je vast ook de gratis Super Selfie Cursus ontvangen! Je leest hier hoe je daaraan komt... 


Zelfportretten zijn niet nieuw. Rembrandt maakte er meer dan 90. Maar dankzij de smartphone hoef je tegenwoordig geen kunstenaar meer te zijn om ermee te experimenteren. 

Voor wie het niet wist: een selfie is een zelfportret dat je maakt met je smartphone. Je hebt er geen extreem lange armen voor nodig. Alleen deze handige tips om er een beetje gunstig uit te zien. 

1. Fotografeer jezelf nooit recht van voren

Dat maakt je gezicht heel plat. Niet flatteus. Draai je neus een klein beetje naar links of rechts. 

2. Zorg dat je de camera een beetje boven je hoofd houdt.

Zeker niet van onderen - tenzij je voor de horror movie stijl gaat.  

Probeer het maar even uit. Maak een foto van jezelf terwijl je je smartphone laag houdt. En vervolgens eentje een klein beetje boven je hoofd. Bekijk ze en probeer niet te schrikken. Zit meestal 10 jaar en 10 kilo verschil tussen. 

Wel handig om te weten: als je je smartphone té hoog houdt zie je er uit als een schattig klein meisje. Niet doen dus als je dat niet wilt. 

fotobijraam.JPG

3. Ga bij een raam staan

Natuurlijk licht is het meest flatteus. Niet in de felle zon, want daarvan ga je met je ogen knijpen en krijg je gekke schaduwen bij je neus. Is het - hoe onwaarschijnlijk in Nederland ook - onbewolkt? Neem dan een raam aan de noordkant van je gebouw, voor het fameuze Noorderlicht. Kunstenaars worden daar niet voor niets immens blij van.

4. Doe je kin een heel klein beetje omlaag

Ik hoor het je al denken. 'Omlaag? Wat? Maar dan heb ik een onderkin!' 

Maar als je tip 2 hebt gelezen maak je je foto een tikkeltje van boven. Geen onderkin te zien.

Veel mensen hebben de neiging om hun kin in de lucht te steken als ze op de foto gaan. Dat ziet er behoorlijk gek uit - soms zelfs heel onzeker. Doe die kin een tikkeltje omlaag voor een krachtige, zelfverzekerde uitstraling.  

Voor wie 'een klein beetje' te vaag vindt: 0,5 tot 1 cm. En niet zo krampachtig dat je er gekke nekplooien van krijgt ;) 

5. Check je achtergrond

Bij een selfie ben jij het hoofdonderwerp. Maar het is extra tof als je aandacht besteed aan je achtergrond.

Neem niet je omvergevallen kledingkast. Kies liever een mooie egale, rustige achtergrond. Kleur kan daarbij ook waanzinnig goed werken. Zorg wel dat een kleur is die past bij jouw huid/haar tinten. 

6. Zet je flitser uit. 

Ja, dat kun je instellen. Niet op 'automatisch', gewoon helemaal uitzetten. Flitslicht van vlakbij is namelijk ontzettend onflatteus. Wil je niet.

7. No duck face

Voor wie het niet weet: een duck face is zo'n foto waarbij je je wangen naar binnen zuigt en je lippen tuit. Gewoon NIET doen. Je maakt jezelf onsterfelijk belachelijk. Tenzij je een tienermeisje bent - dan mag je natuurlijk alles.  

SmileMonteur.JPG

8. Adem in, en adem vooral ook uit

Haal even diep adem voordat je de foto maakt. En adem heel langzaam en rustig uit.

Zorgt voor instant ontspanning in je gezicht en de rest van je lijf. Herhaal indien nodig. 

9. Enjoy the process

Ga lekker spelen en experimenteren met je camera. Zoek wat het beste werkt voor jou - het is geen examen.

Dat is het geweldige van digitale fotografie: je kunt het oneindig vaak overdoen. 

10. Gebruik een leuk filter

Nee, daar hoef je je niet voor te schamen. Iedereen doet het. Haal je foto door een tof filter in bijvoorbeeld Instagram. Kan een waanzinnig mooi extra effect opleveren. 

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail


Werd je blij van deze tips? Dan wil je vast ook de gratis Super Selfie Cursus ontvangen! Je leest hier hoe je daaraan komt...