Is jouw iPhone camera wel optimaal ingesteld?

IMG_8417.PNG
IMG_8437.PNG

In een eerder artikel gaf ik een tip over smartphone camera instellingen voor Android/Windows gebruikers.

Dat resulteerde in behoorlijk wat mails van iPhone eigenaars, die vroegen hoe het dan bij hun telefoon zat.

Goed punt. 

Ten eerste: Steve Jobs wilde helemaal niet dat je zelf dingen ging instellen. Dat doet je telefoon voor jou - zodat jij je bezig kunt houden met belangrijker dingen. 

Daarom heb je op de iPhone geen opties voor fotograferen in RAW, foto-formaat, etc. 

Maar er zijn wel een paar basisinstellingen die je kunt (en moet) aanpassen, zowel in je camera app als in je algemene instellingen. 

1. HDR

Geen idee wat het is? Check dan dit artikel. En zet het standaard uit. 

Bij oudere iPhones doe je dat bovenin het camera scherm. Klik op de gele 'HDR' letters - je ziet dan de opties aan/uit/automatisch verschijnen. Klik op 'uit' en je ziet een streepje door HDR verschijnen. 

Bij de nieuwere modellen lijkt de HDR optie helemaal verdwenen. Dat is niet zo - het staat nu altijd aan tenzij je het aanpast in je camera menu. Daarvoor moet je naar je basis instellingen, het 'grijze tandwiel', vervolgens naar camera. Daar zie je het schuifje waarmee je HDR uit kunt zetten (zoals op het plaatje hierboven). Als je dat doet zul je het op magische wijze zien verschijnen in je camera app - en kun je het indien gewenst dus ook aanzetten. 

2. Algemene camera instellingen

Nu je daar toch bent (en, als je een oudere iPhone hebt, ga dan alsnog even naar je camera instellingen): hier kun je ook wat andere handige schuifjes verzetten. 

Je kunt bijvoorbeeld de camera het origineel van de HDR foto's die je maakt laten bewaren. 

Maar - nog veel handiger - je kunt je iPhone ook laten onthouden in welke setting je hebt gefotografeerd, en de camera weer in diezelfde setting openen. 

IMG_8418.PNG

Zelf fotografeer ik het liefst in de 'standaard' modus, dus ik heb hier het bovenste schuifje naar rechts. En ik heb meestal geen behoefte aan live photos (een kort filmpje + een foto) dus die heb ik standaard uit staan. 

3. Doen wat Steve niet wilde

Stel dat je nou toch graag wilt wat al die Android gebruikers kunnen? Zelf de baas zijn over je camera?

Bijvoorbeeld in RAW fotograferen (als je smartphone dat kan), witbalans kiezen, een extreem lange sluitertijd instellen en nog veel meer? 

Dan zijn er een aantal apps die je daarbij helpen.

VSCO (spreek uit 'vicsco), Manual, Camera 2+ en ProCamera hebben allemaal (veel) opties die in je iPhone zijn ingebouwd maar waar je zelf niet bij kunt. De laatste twee vind ik zelf het prettigst werken. Maar meteen ook een waarschuwing: deze apps hebben zoveel opties dat ze vooral nuttig zijn als je weet wat je wilt en doet. Anders kun je verdwalen in alle mogelijkheden en instellingen.

Welke iPhone camera app is jouw favoriet? Of schiet je toch het liefste in de standaard (native) camera app? Laat het hieronder weten in de comments.

En als je nog meer wilt leren over fotograferen met je smartphone schrijf je dan snel in voor de online cursus Creatieve Smartphone Fotografie - voor 15 euro leer je dan in 7 dagen hoe je creatief kunt fotograferen en spelen met alle functies en eigenschappen van je smartphone.

Ga naar: http://elsekramer.nl/creatiever-kijken