Waarom je beter wilt leren fotograferen

LeicaGroot.jpg

Waarom je beter wilt leren fotograferen

  • Omdat het leuk is om te kijken.
  • Omdat het leuk is om te zien.
  • Omdat het leuk is om te maken.
  • Omdat het leuk is om te delen.

Dat zijn de belangrijkste redenen.Omdat het leuk is. Omdat je er blij van wordt. Omdat het energie en inzicht geeft. Meer redenen heb je eigenlijk niet nodig. 

Maar daarnaast is beter leren fotograferen ook nog eens belachelijk nuttig. 

Waarom?

1. Het voedt je hoofd en je hart. 
Roos.jpg

Door gericht te kijken groei je. Je wordt je meer bewust van je omgeving. Je gaat steeds meer ‘zien’. Makkelijker associëren. En dat kan je enorm helpen op andere terreinen.

Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van nieuwe cursussen of trainingen. Het oplossen van problemen. Genieten. En zelfs bij het schrijven.

Maar kunnen fotograferen is ook op een andere manier enorm handig.

2. Als je goed kunt fotograferen kun je laten zien wat je bedoelt. 

Door de manier waarop we tegenwoordig met elkaar communiceren is fotografie een basisvaardigheid geworden. Die je eigenlijk gewoon al op school zou moeten leren.

Want beelden helpen enorm als je:

PepIsis.jpg
  • wilt raken
  • wilt verkopen
  • wilt activeren
  • wilt overtuigen
  • wilt inspireren
  • wilt enthousiasmeren
  • wilt uitleggen
  • wilt engageren
  • wilt verbinden

Vroeger had je een reclamebureau en/of professionele fotograaf nodig om dat soort beelden voor je te regelen. Maar tegenwoordig kun je het zelf. En dat geeft enorm veel macht. Maak daar vooral gebruik van!

Ok. Helder. Dat wil je. Maar hoe leer je dat dan, beter fotograferen?
 
Door het vooral heel veel te doen. Oefenen. Maken. Kijken.
 
Dat is stap een. Je gaat het niet leren uit een boekje.

Maar als je dat oefenen ook nog gericht aanpakt, en combineert met precies die theoretische kennis en praktische tips die je nodig hebt, dan kan het waanzinnig hard gaan. Dat hebben mijn vele honderden cursisten inmiddels ervaren. En als zij het kunnen, kan jij het ook.
 
Ik heb al mijn blogs, workshops en cursussen die je daarbij kunnen helpen op een rijtje gezet. Zodat je meteen aan de slag kunt. Je vindt ze hier

Dus no more excuses: pak je camera of smartphone en ga die foto’s maken en delen!
 
Waarom? Omdat het leuk is! Omdat het jou én andere mensen blij maakt. En omdat je 1000x meer impact kunt hebben met goed gekozen beelden.
 
Heel veel succes en plezier!

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail

Beroemd worden, dat moet je niet willen

Beroemd worden, dat moet je niet willen

Limo.jpg

Je moet gewoon zorgen dat je geweldig bent in wat je doet. Dan kom je vanzelf bovendrijven.

Toch?

Nope.

Die overtuiging is nu precies waar menig leuk initiatief en leuk mens aan ten onder gaat.

Kijk even om je heen .

Wordt iedereen die jij kent die ergens goed in is vanzelf beroemd? Krijgt elke organisatie, elk initatief, elk event de aandacht die het verdient?

Was het maar waar. Integendeel. Heel veel mensen die ergens heel goed in zijn zijn zo druk met dat goed zijn en nog beter worden dat nauwelijks iemand door heeft dat ze bestaan.

Ik ken talloze fotografen, wereldverbeteraars, ontwerpers, vrijwilligers, musici, ondernemers, schooljuffen, uitvinders en anderen die veel meer aandacht verdienen dan ze nu krijgen.

Dat is zonde. Voor hen, en voor de wereld. Wat met hun talenten kunnen ze juist  veel meer bijdragen als ze in bredere kring bekend zijn.

Beroemd worden moet je wél willen.

Ok. Natuurlijk ook weer niet te beroemd. Dat er mensen in je vuilnis gaan graven. Met lange lenzen in de bosjes liggen. Dat wens ik dan weer niemand toe.

Maar ik wil wel dat mooie mensen, organisaties en initiatieven de aandacht krijgen die ze verdienen.

Om ze daarbij te helpen is er volgende week een serie webinars. ‘Hoe word je beroemd online – zonder jezelf te verloochenen’. Vooral voor dat laatste zijn veel mensen bang. Als je beroemdheid nastreeft ben je leeg en oppervlakkig. Verloochen je jezelf, je waarden. Alles waar je voor staat.

Dat hoeft dus niet. Je kunt ook bekender worden en toch jezelf blijven. Een leuk, integer mens. Dat mooie,waardevolle dingen doet.

Om bekender te worden hoef je niets te doen dat niet bij je past. Juist niet. Dat werkt namelijk toch niet. Daar prikt iedereen zo doorheen.

Maar je moet wel ophouden met je te verstoppen. Uit die studio, uitvindershok of klas komen. En durven staan voor wat je kunt en doet.

Luister dus volgende week naar de lunchwebinars. Elke dag van 12-13 uur. Met informatie en tips. Tips die ervoor kunnen zorgen dat jouw meerwaarde voor de wereld de aandacht krijgt die het verdient.

Hennie Tibben vertelt over valse bescheidenheid. 

Kitty Kilian deelt tips die je aan keigoede koppen helpen. -> Kitty kan i.v.m. ernstige familie-omstandigheden helaas niet meedoen. In plaats daarvan stuurt ze je een e-course. Ook handig.

Pauline le Rutte vertelt hoe je kunt spreken over je werk. 

Elisabeth Griffioen legt uit of je iets met video moet.

En ik vertel over beeld. Hoe je dat gebruikt om bekend te worden.  

Meedoen? Leuk! Je kunt je hier aanmelden. 

De webinars vinden volgende week plaats van maandag  t/m vrijdag tussen 12 en 13 uur. Ze worden ook opgenomen, zodat je ze later kunt terugluisteren. En vind je het leuk om samen met anderen te luisteren? Dan ben je welkom bij Meetz Rotterdam en diverse S2M vestigingen.  

Je hebt geen skype nodig en je hoeft ook niet in te bellen: je kunt de webinars beluisteren via een gratis app voor je smartphone of tablet.

 

Tien tips voor de perfecte selfie

selfie.jpg

Bij het Jeugdjournaal vertelde ik hoe je super selfies maakt - je kunt het terugzien in dit filmpje..en daaronder heb je de belangrijkste super selfie tips op een rij!

Word je blij van deze tips? Dan wil je vast ook de gratis Super Selfie Cursus ontvangen! Je leest hier hoe je daaraan komt... 


Zelfportretten zijn niet nieuw. Rembrandt maakte er meer dan 90. Maar dankzij de smartphone hoef je tegenwoordig geen kunstenaar meer te zijn om ermee te experimenteren. 

Voor wie het niet wist: een selfie is een zelfportret dat je maakt met je smartphone. Je hebt er geen extreem lange armen voor nodig. Alleen deze handige tips om er een beetje gunstig uit te zien. 

1. Fotografeer jezelf nooit recht van voren

Dat maakt je gezicht heel plat. Niet flatteus. Draai je neus een klein beetje naar links of rechts. 

2. Zorg dat je de camera een beetje boven je hoofd houdt.

Zeker niet van onderen - tenzij je voor de horror movie stijl gaat.  

Probeer het maar even uit. Maak een foto van jezelf terwijl je je smartphone laag houdt. En vervolgens eentje een klein beetje boven je hoofd. Bekijk ze en probeer niet te schrikken. Zit meestal 10 jaar en 10 kilo verschil tussen. 

Wel handig om te weten: als je je smartphone té hoog houdt zie je er uit als een schattig klein meisje. Niet doen dus als je dat niet wilt. 

fotobijraam.JPG

3. Ga bij een raam staan

Natuurlijk licht is het meest flatteus. Niet in de felle zon, want daarvan ga je met je ogen knijpen en krijg je gekke schaduwen bij je neus. Is het - hoe onwaarschijnlijk in Nederland ook - onbewolkt? Neem dan een raam aan de noordkant van je gebouw, voor het fameuze Noorderlicht. Kunstenaars worden daar niet voor niets immens blij van.

4. Doe je kin een heel klein beetje omlaag

Ik hoor het je al denken. 'Omlaag? Wat? Maar dan heb ik een onderkin!' 

Maar als je tip 2 hebt gelezen maak je je foto een tikkeltje van boven. Geen onderkin te zien.

Veel mensen hebben de neiging om hun kin in de lucht te steken als ze op de foto gaan. Dat ziet er behoorlijk gek uit - soms zelfs heel onzeker. Doe die kin een tikkeltje omlaag voor een krachtige, zelfverzekerde uitstraling.  

Voor wie 'een klein beetje' te vaag vindt: 0,5 tot 1 cm. En niet zo krampachtig dat je er gekke nekplooien van krijgt ;) 

5. Check je achtergrond

Bij een selfie ben jij het hoofdonderwerp. Maar het is extra tof als je aandacht besteed aan je achtergrond.

Neem niet je omvergevallen kledingkast. Kies liever een mooie egale, rustige achtergrond. Kleur kan daarbij ook waanzinnig goed werken. Zorg wel dat een kleur is die past bij jouw huid/haar tinten. 

6. Zet je flitser uit. 

Ja, dat kun je instellen. Niet op 'automatisch', gewoon helemaal uitzetten. Flitslicht van vlakbij is namelijk ontzettend onflatteus. Wil je niet.

7. No duck face

Voor wie het niet weet: een duck face is zo'n foto waarbij je je wangen naar binnen zuigt en je lippen tuit. Gewoon NIET doen. Je maakt jezelf onsterfelijk belachelijk. Tenzij je een tienermeisje bent - dan mag je natuurlijk alles.  

SmileMonteur.JPG

8. Adem in, en adem vooral ook uit

Haal even diep adem voordat je de foto maakt. En adem heel langzaam en rustig uit.

Zorgt voor instant ontspanning in je gezicht en de rest van je lijf. Herhaal indien nodig. 

9. Enjoy the process

Ga lekker spelen en experimenteren met je camera. Zoek wat het beste werkt voor jou - het is geen examen.

Dat is het geweldige van digitale fotografie: je kunt het oneindig vaak overdoen. 

10. Gebruik een leuk filter

Nee, daar hoef je je niet voor te schamen. Iedereen doet het. Haal je foto door een tof filter in bijvoorbeeld Instagram. Kan een waanzinnig mooi extra effect opleveren. 

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail


Werd je blij van deze tips? Dan wil je vast ook de gratis Super Selfie Cursus ontvangen! Je leest hier hoe je daaraan komt... 

Drie vragen voor creatieven die niet dood willen gaan van de honger

bordsla.JPG

Veel creatieven lopen vast in hun ondernemerschap.

Als ze er al aan willen beginnen – want kun je creatief zijn überhaupt combineren met bijvoorbeeld een opdrachtgever? Ben je dan nog wel een knip voor je creatieve neus waard? Maar daarover meer in een later blog.

Hoe combineer je in godsnaam je creativiteit, je passie, je talent - met geld verdienen? Inkomen genereren? De huur of hypotheek betalen?

Hoe regel je dat zonder dat je allemaal dingen moet doen die helemaal niet bij je passen?

Op een manier die je niet alleen financieel maar ook op andere manieren voedt en ondersteunt? En – minstens zo belangrijk – zodat je het langer dan drie maanden volhoudt zonder opgebrand te raken?

Nou...

[tromgeroffel]...

Door allereerst deze drie vragen te beantwoorden:

1. Wat wil je het allerliefste maken, doen en zijn?

2. Wat is daar voor nodig aan tijd/middelen/etc.?

3. Hoe kun je die dingen regelen op een manier die in lijn is met je antwoord op vraag 1?

Drie vragen. Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn maar dit is je leidraad. 

Pak een blaadje. Schrijf de antwoorden op.  

Gedaan? Gefeliciteerd! Hier heb je de kern van je creatief ondernemerschap.

Maar let op: als je geen overtuigend antwoord kunt verzinnen op vraag 3 heeft het weinig zin aan de slag te gaan.

Dan ga je gegarandeerd vastlopen, opbranden,gefrustreerd raken of anderszins ongelukkig worden.

Ok. Heb jij echt niet direct een antwoord op vraag 3? Wanhoop dan niet maar doe het volgende.

Kijk eerst eens kritisch naar je behoeftes. Heb je alles wat je onder 2 noemt echt nodig? Of kan het ook met minder? Minder lenzen? Minder verf? Minder software? Een minder duur kantoor?

Wat betekent je herziene versie van punt twee voor je antwoord op vraag 3? Wordt die nu een stuk makkelijker om te beantwoorden?

Ja? Hoera!

Nee? Vraag je dan af of je wat je onder 1. noemt ECHT het allerliefste wilt zijn. 

Weet je dat helemaal zeker? Ook als dat betekent dat je in je blote kont onder een afdakje staat te schilderen? Met goedkope klotepenselen? Dat je elke avond bruine bonen eet? (En ik zeg niet dat het antwoord daarop niet 'ja' kan zijn).

Weet je dat echt 100% zeker? Staan 1 en 2 als een huis?

Dan zul je creatiever moeten zijn bij je antwoord op vraag 3. En doordenken, voelen, tekenen, creëren totdat je een oplossing gevonden hebt.

Gelukkig kun je dat, want je bent een creatief. Gebruik dat talent waardoor je oplossingen kunt vinden die niemand anders ziet eens een keer voor jezelf en je onderneming - in plaats van voor je werk en eeuwige roem.  

Beantwoord de drie vragen - en je bent goed op weg naar creatief ondernemerschap.  

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail

Creatief ben je niet. Creatief doe je.

rechthoek1.JPG

Heel leuk, zelf foto's maken bij je blog. In theorie. Maar misschien denk jij 'Ik ben helemaal niet creatief!'.

Wat dan?​

rechthoek4.jpg

Dan heb je het mis.

Je kunt niet 'wel of niet' creatief zijn. Het kan niet 'aan' of 'uit' staan in je DNA.

Creativiteit is een spier die je kunt trainen. Meer oefenen resulteert in meer creativiteit.

En net zoals met sporten kan het in het begin even afzien zijn. Maar dat afzien levert heel veel op.

Heb jij moeite met het verzinnen van beelden bij je artikelen of website? Of met het vinden van onderwerpen om over te schrijven - laat staan te fotograferen?

Probeer dan deze oefening eens.

Stel je timer in. Op je smartphone – of met de kookwekker. Die tikken lekker ouderwets en rinkelen zo mooi mechanisch.

Geef jezelf vijf minuten.

Gedaan? Top.

Pak je smartphone en probeer zoveel mogelijk rechthoeken te fotograferen.

rechthoek2.jpg

Je krijgt GEEN punten voor uitvoering. Je hoeft geen 'goede', laat staan 'perfecte' foto's te maken.

Je moet vooral VEEL foto's maken. Ja, je mag rondrennen. 

Denk je na drie minuten 'blegh, wat een stomme oefening, ik heb nu echt helemaal geen ideeën meer?' dan is dat het moment om even streng voor jezelf te zijn. En door te gaan.

Loop bijvoorbeeld even door de ruimte waarin je je bevindt om extra inspiratie op te doen. Kijk in kastjes. Of uit het raam.

Maar ga door. Tot de vijf minuten vol zijn. Levert heel veel op.

Klaar? Gefeliciteerd! Je hebt je creativiteitsspier getraind. Én je oog! En dat allemaal in vijf minuten. 

Soms krijg je daar ook nog een bonus bovenop. Misschien heb je schijnbaar per ongeluk een briljante foto gemaakt. Of een idee gekregen hoe je een briljante foto zou kunnen maken. Een fijne illustratie bij een thema waar je al weken mee rondlooptbijvoorbeeld.

Doe dit soort oefeningen regelmatig en je creativiteitsspier zal steeds krachtiger en soepeler worden. Totdat je die ideeën moeiteloos uit je mouw schudt – en soms zelfs wenst dat je er wat minder had.

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail

Supersnelle beelden voor mensen zonder tijd

Tijd.jpg

Je hebt een tof artikel geschreven. Nu heb je alleen nog een mooi beeld nodig dat je punt perfect illustreert.  

Maar je hebt geen tijd. Geen tijd om erover na te denken. En eigenlijk ook bijzonder weinig tijd om iets te maken.

Wat nu?​

Gebruik het 'van A naar B principe'!​

​Het is heel simpel.

Je illustreert de situatie voor het gebruik van je product of dienst.

En je illustreert de situatie erna. Het effect dat je hebt. 

Dat kan bijvoorbeeld met behulp van Post-Its (die vormen meteen een mooi kader). ​

Dus: van A naar B

photo5.jpg

Je ziet, ik kan niet echt tekenen. Maar het principe is duidelijk. Nu nog de invulling. ​

Stel je maakt mensen rijker. Dat zou je kunnen illustreren met de volgende voor/na combinatie. ​

photo1.jpg

Dit is een eenvoudige versie - je kunt dit thema natuurlijk op heel veel manieren illustreren. Van een muntje naar een bankbiljet. Van monopolygeld naar echt geld. Enzovoort. 

​Misschien maak je mensen niet rijker maar blijer. Bijvoorbeeld door hun stress weg te nemen. Hun zelfvertrouwen te vergroten. Dat soort dingen. Dan krijg je zoiets:

photo4.jpg

En natuurlijk kun je dit ook weer op oneindig veel manieren illustreren.

Bijvoorbeeld als je een fantastisch haargroeimiddel verkoopt:​

photo3.jpg

​Nu is het principe vast duidelijk. Nog een laatste voorbeeld ter inspiratie:

photo2.jpg

Doe het wel op een manier die bij je past. Als jij een nogal fancy bedrijf hebt zijn Post-its misschien niet ideaal. Koop dan mini gouden lijstjes. En als je een nogal wollig artistiek type bent zijn ze misschien veel te hoekig. Den heb je vast wel prachtige Victoriaanse ellips-etiketten die je kunt gebruiken. 

Het principe blijft hetzelfde: situatie voor - situatie na. Keep it simple. Ben je snel klaar.

Veel succes! 

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail