Snapseed Make-Over deel I

Wat kun je er nou eigenlijk mee, met dat Snapseed? Waarom is het zo geweldig en waarom zou je er tijd in investeren om het te leren?

Om dat te laten zien heb ik mensen gevraagd foto's in te sturen voor een Snapseed make-over. In dit blog lees en zie je de resultaten. Sommige foto's zijn al geweldig - en worden door de make-over nog krachtiger. Andere foto's zijn wat problematischer, maar ook hier kun je door slim snijden en soms ook filteren nog heel veel kanten op. 

En ook qua onderwerp en stijl zijn er legio mogelijkheden. Belangrijkste is dat jij in je hoofd hebt wat je met een foto wilt uitdrukken. Wat je wilt laten zien. Drama? Liefde? Nostalgie? Vakkundigheid?

Verschillende invalshoeken vragen om verschillende nabewerkingen - en dat is ook wat ik je leer tijdens de online cursus Snapseed Samengevat. Snappen hoe het hele proces van nabewerken werkt - hoe je naar een foto kijkt, erover nadenkt wat je ermee kunt en vervolgens keuzes maakt uit de toolkit die Snapseed (of een ander programma) je te bieden heeft. 

Maar laten we niet langer dralen want jij zit natuurlijk te wachten op die vette voor/na plaatjes!

We beginnen meteen met een probleemgeval. 

Wat is hier lastig? De witte delen in de lucht zijn overbelicht, door onjuiste witbalans ligt er een blauwzweem over de foto, en door het gekozen perspectief lijkt de toren over te hellen terwijl het viaduct recht is. Bij dit soort foto's zit er maar één ding op: radicaal ingrijpen. Alles wegsnijden wat niet helpt en inzoomen op interessante beeldelementen. Na enig werk levert dat dit op:

Maar het is niet altijd zoveel werk. Neem nou deze prima foto, ingestuurd door Hans de Gruijter. 

Daar hoeft niet zoveel aan verbeterd te worden. Zelfs de scheve horizon zou je kunnen houden, omdat dat toevoegt aan de dynamiek. Ik kies ervoor om 'm wel even recht te zetten, en ga spelen met drama. Want veldrijden, dat is afzien. En enorm vies worden. Dat zou je bijvoorbeeld zo kunnen laten zien:

In de eerste heb ik gekozen voor wat meer drama en dynamiek door contrast en belichting aan te passen. De tweede is een kant en klaar Snapseed filter. En de derde is een handgemaakt zwart-wit conversie - met Snapseed kun je prachtige tinten zwart wit zelf creëren. Omdat de basis al goed is kostte het relatief weinig tijd om deze foto te bewerken, in een paar minuten ben je klaar als je weet wat je doet. 

Op reis maak je waarschijnlijk ook veel foto's, en ook die kun je met Snapseed laten stralen. 

Deze foto van hangend wasgoed werd ingestuurd door Ivon Wouters:

Weer een foto met veel potentie, maar nu nog een beetje flets en scheef. Hier zou ik graag meer van de textuur van het gebouw en de was zien. Bovendien denk ik dat als ik de lucht bovenin weghaal de kijker nog meer het gevoel krijgt van eindeloos naar boven kijken. Een paar minuten werk in Snapseed levert dit op:

Lekker veel drama, mooi contrast tussen kleurrijke was en grauw gebouw, en je hebt het gevoel dat je de foto kunt aanraken. Makkelijk. Snel. Op je device. Met Snapseed

Denk je nu 'Wow! Dat wil ik ook!' kijk dan even op deze pagina

Tijd voor taart. Stel je verkoopt taarten, zoals Saskia Pasman. Dan wil je die een beetje profi kunnen laten zien. Dat kan met Snapseed supersnel en makkelijk. En, hoe leuk, je hebt ook nog de optie om van die taartfoto meteen een leuke kaart te maken voor de jarige. Links zie je het ingezonden origineel, rechts de versies die ik ervan maakte. 

En dan mensen. Ook daar valt veel te doen. Laten we beginnen met een baby, ingezonden door Jolien Nelemans. Op zich al een prima babyfoto. Blije baby. Goed uitgelicht. Mooie expressie. Maar hij verzuipt een beetje in dat grote zwarte vlak, en de vingertopjes ontbreken. Bijsnijden dus - en ook meteen nog wat meer accent op het gezicht. Tijd? Ongeveer 60 seconden.

Dan een grote mensen portret, van Maaike van Kempen die dapper genoeg was om een zelfportret in te sturen. 

Ook hier een goede basis - prima compositie, we hoeven niet te gaan roteren of bijsnijden. Alleen bedenken wat we willen. Meer drama? Meer zachtheid? Meer nostalgie? In Snapseed kan het allemaal. En voor de zwart/wit fans zijn er ook schitterende film noir filters. Hieronder een paar mogelijkheden voor een Maaike Make-Over, met achtereenvolgens glamour, zachte nostalgie, en lekker dramatische handgemaakte zwart/wit conversie. 

Je ziet het, er kan veel met Snapseed. En het kan snel. Hou ik van. 

Jij ook? Meld je dan snel aan voor Snapseed Samengevat

Nieuwsgierig naar de rest van de make-overs? Deel II vind je hier