Wat moet je met de 'Live' functie op je iPhone? - deel 2

Heb je de eerste aflevering in deze serie gemist? Lees die dan eerst - je vindt ‘m hier.

Inmiddels weet je hoe je leuke lange belichtingsfoto’s kunt maken met je iPhone zonder statief en ander gedoe, dankzij de Live functie.

Maar er is meer!

De andere twee opties die je hebt is om van je live ‘foto’ (een foto + twee keer anderhalve seconde aan film) een filmpje te maken.

Als je een GIF fan bent begint je hart nu waarschijnlijk al te zingen, maar ook voor de niet GIF-fers onder ons valt hier veel te halen.

Maar eerst even de opties. Je vindt ze, net als de lange belichting, door in je fotorolletje omhoog te swipen op je live foto:

De eerste optie, ‘Live’ laat je filmpje+foto+filmpje zien zoals opgenomen door je camera. Kies je voor ‘herhaal’ dan maakt je iPhone een soort loopje waarbij je filmpje oneindig doorloopt. Dit is heel leuk bij dingen die op hetzelfde vaste punt blij…

De eerste optie, ‘Live’ laat je filmpje+foto+filmpje zien zoals opgenomen door je camera.

Kies je voor ‘herhaal’ dan maakt je iPhone een soort loopje waarbij je filmpje oneindig doorloopt.

Dit is heel leuk bij dingen die op hetzelfde vaste punt blijven, zoals bij de draaimolen hierboven, maar enorm irritant als je dingen filmt die dwars door het beeld bewegen. Je krijgt dan een soort sprong elke keer als het filmpje opnieuw begint, enorm vermoeiend voor de kijker.

In dat laatste geval is ‘stuiter’ (vergelijkbaar met de boomerang van Insta) een veel betere keus. Dan krijg je een lollige heen-en-weer/op-en-neer beweging.

Extra leuk als je dingen wilt ‘terugdraaien’ die onomkeerbaar zijn, zoals het vallen van water, aardewerken kommetjes, etcetera. Ook dingen die normaal niet achteruit kunnen (zwemmende vissen) doen het goed.

Dat is natuurlijk allemaal heel lollig, maar misschien vraag je je af of het ook nog nuttig is.

Absoluut!

Als jij iets aan iemand uit wilt leggen kan een stukje ‘stuiterfilm’ enorm helpen. Elke enigszins complexe handeling wordt veel makkelijker te begrijpen als je ‘m heen én terug kunt kijken:

Kortom, leuk, nuttig, af en toe zelfs hilarisch of juist heel erg zen - die LIVE functie van de iPhone is een feest. Alleen niet vergeten om ‘m na gebruik uit te zetten he, anders is je telefoon in no-time leeg…

Heb je zin om deze herfst aan de slag te gaan met creatieve fotografie? Check dan ‘Anders Kijken in de Herfst’ - de creatieve editie. Je leest er hier meer over.

Wat moet je met de 'Live' functie op je iPhone? - Deel 1

Misschien heb je ‘m al ontdekt, misschien niet. Maar in je iPhone camera zit een ‘live’ functie ingebouwd.

Nee, het heeft niets te maken met uitzenden. Je gaat niet ‘live’ op een of ander sociaal medium.

Het is een camera-functie op nieuwere modellen iPhones en iPads waar je enorm leuke dingen mee kunt.

Maar eerst - waar zit de live functie en hoe zet je ‘m aan?

Hieronder zie je hoe het er op mijn iPhone 11Pro uitziet: een stippelcirkel met twee cirkels erin helemaal rechts bovenin beeld. Als ‘LIVE’ uit staat, zoals hieronder, zit er een grote streep doorheen.

IMG_8929.jpg

En zo ziet het eruit als ‘LIVE’ aan staat.

IMG_8928.jpg

Goed. Nu wil je vast weten wat je ermee kunt. Maar eerst nog iets heel belangrijkst:

Zet de ‘live’ functie niet standaard aan.

Zeker niet als je met je camera aan rondwandelt.

Dan is namelijk in no-time je batterij leeg: als ‘live’ aanstaat is je iPhone namelijk voortdurend aan het filmen (ja, echt waar). Zodra je daadwerkelijk een foto maakt wordt het grootste deel van die video gewist, maar als je dat niet doet kan het heel hard gaan met je batterij.

Waarom zou je deze batterijslurper dan überhaupt aanzetten?

Omdat je er geweldige dingen mee kunt in hele specifieke situaties.

Zoals het creëren van geweldige ‘motion blur’ (bewegingsonscherpe) foto’s.

Hieronder zie je de ‘gewone’ versie van een live foto zoals je ‘m in je fotorolletje ziet:

Grote weg bij de haven van Genua - ‘gewone’ foto gemaakt met live functie

Grote weg bij de haven van Genua - ‘gewone’ foto gemaakt met live functie

Prima foto, maar hoe leuk zou het zijn als je van die koplampen een mooie streep zou kunnen maken? Dat kan! Als je omhoog swipet als je een live foto bekijkt krijg je vier opties: live, herhaal, stuiter en lange belichting (als je deze laatste twee niet ziet even naar links swipen).

IMG_8931.jpg

De voorvertoning bij ‘lange belichting’ verraad het al: als je deze optie kiest combineert de iPhone de video en foto van de ‘live’ functie tot een geweldige lange belichtingsfoto. Voilà! Alsnog lichtstrepen op de weg, en je hebt er niet eens een statief voor nodig.

Het is wel belangrijk dat je de camera stil en stabiel houd, maar dit soort foto’s kun je prima uit de hand maken.

En het werkt niet alleen goed met verkeer, maar ook met water. Zo kun je bijvoorbeeld fonteinen en watervallen (als je die voor je camera krijgt) laten ‘vloeien’:

IMG_4899.jpg

En zelfs woeste golven op de Maas ‘afplatten’ tot het een stoombadje lijkt:

IMG_1466.JPG

De lange belichting optie is leuk voor heel veel situaties. Water, auto’s, treinen - alles wat beweegt. En met name in de schemering helpt deze functie je om prachtige opnames met je iPhone te maken zonder een statief nodig te hebben.

Vooral gebruiken dus in dit soort situaties, maar niet vergeten om ‘m weer uit te zetten als je klaar bent!

Benieuwd naar de andere toepassingen? Die vind je in deel 2 van deze serie.

En heb je zin om deze herfst aan de slag te gaan met bewegingsonscherpte en andere creatieve fotografie vormen? Check dan ‘Anders Kijken in de Herfst’ - de creatieve editie. Je leest er hier meer over.

Smartphonegeheimen

_DSC1298.jpg

Nee, dit artikel gaat niet over naaktfoto’s van celebrity’s. Of WhatsApp berichten van politici over geheime strategieën.

Het gaat over functies van je smartphone camera die helemaal niet geheim zouden moeten zijn, maar waar 95% van de mensen die naar mijn workshops komen geen weet van hebben.

Je hoeft je dus niet te schamen als je dit leest en denkt ‘HOE KAN HET DAT IK DIT NIET WIST?’.

Wat zijn die geheimen dan?

1. De basis: foto-grootte, opslag, HDR

De meeste mensen hebben nog nooit gekeken naar de basisinstellingen van hun smartphone camera. Wel handig om even te checken of die optimaal zijn ingesteld, zodat je fotografeert met de juiste instellingen.

Hoe je dat doet voor je iPhone lees je hier, en voor Android hier.

2. Foto’s maken

FullSizeRender.jpg

Als je op die onhandige knop op je scherm drukt om foto’s te maken heb je grote kans dat je je camera per ongeluk een beetje beweegt. Niet handig, zeker niet bij weinig licht - dan krijg je al snel bewogen foto’s.

Gebruik liever de volumeknopjes aan de zijkant van je toestel om foto’s te maken. Op die manier kun je je telefoon lekker stevig vasthouden om bewegingsonscherpte te voorkomen.

En bij de iPhone kun je zelfs fotograferen met de volumeknopjes van je headset. (Cool? Very cool!)

3. Raster

Horizon op 1/3de, mevrouw op 1/3de - instant kekke compositie

Horizon op 1/3de, mevrouw op 1/3de - instant kekke compositie

Je smartphone camera heeft een geweldige tool ingebouwd waarmee je rechte foto’s en betere composities te maken: het raster.

Staat dat uit? Zet het dan aan! Die lijnen zijn misschien even wennen, maar ze zijn ideaal als je graag je horizon recht fotografeert.

Bovendien kan de vlakverdeling volgens de derdenregel je helpen om nog betere composities te maken.

Plaats bijvoorbeeld de horizon op een horizontale lijn en een leuk boompje, mens of ander fijn onderwerp op een verticale en voila - een top compositie!

Je raster vind je bij een Android telefoon meestal onder het ‘tandwieltje’ (de instellingen) van je camera. Soms heet het rooster, richtlijnen of hulplijnen.

Voor de iPhone moet je wat dieper graven. Ga naar het grote grijze tandwiel van je algemene instellingen, scroll naar beneden naar Camera en verzet dan het raster schuifje naar rechts.

4. Belichting aanpassen

SUN-SLIDER: glijd met je vinger op en neer naast het zonnetje (OF, BIJ ANDROID, de GLOEILAMP) en je past de belichting aan

SUN-SLIDER: glijd met je vinger op en neer naast het zonnetje (OF, BIJ ANDROID, de GLOEILAMP) en je past de belichting aan

Tuurlijk, je smartphone is smart en kiest zelf de juiste belichting voor je foto’s. Jammer dat ‘ie niet smart genoeg is om dat altijd goed te doen.

Zie je op je scherm dat je foto te donker of te licht wordt?

Dan kun je heel makkelijk de belichting aanpassen door middel van een slider op je scherm. Bij de iPhone de ‘sun-slider’: het gele zonnetje dat je ziet naast het focus vierkant. Bij Android meestal een ‘glij-gloeilamp’: een kleine gloeilamp aan de rand van je beeld die je naar plus of min kunt schuiven.

Houd eenvoudigweg je vinger op het scherm en schuif naar + of - voor een lichtere of donkerder foto.

5. Focus Vergrendeling

Druk met je vinger op het onderwerp dat je scherp wilt hebben totdat het AE/AF Vergrendeling blokje verschijnt

Druk met je vinger op het onderwerp dat je scherp wilt hebben totdat het AE/AF Vergrendeling blokje verschijnt

Soms stelt je smartphone niet goed scherp - of verspringt de focus telkens naar iets waarop jij juist NIET wilde scherpstellen.

Ook daar is iets aan te doen: je kunt de focus (en ook de belichting) vergrendelen.

Dat doe je door je vinger op het scherm te houden op het ding dat je scherp in beeld wilt hebben en te wachten tot het blokje AE/AF vergrendeling verschijnt.

Je focus zit nu vast en jij kunt rustig de tijd nemen om je foto te maken. Op de iPhone kun je nu zelfs alsnog je belichting aanpassen. Jeuj!

Wil je je camera weer ontgrendelen? Korte tik op het scherm en voilà!

Heb jij een iPhone? Kijk dan hier voor nog meer smartphonegeheimen…

Wil je nog meer leren over fotograferen met je smartphone?

Kom dan naar een workshop Beter Fotograferen met je Mobiel in Rotterdam.

Je leest hier alles over deze workshop: http://elsekramer.nl/beter-fotograferen-met-je-mobiel

Wil je een inspirerende smartphone workshop organiseren voor je bedrijf, organisatie of event? Dat kan ook!

Mail dan naar maatwerk@elsekramer.com voor een passend voorstel.







Is jouw iPhone camera wel optimaal ingesteld?

IMG_8417.PNG
IMG_8437.PNG

In een eerder artikel gaf ik een tip over smartphone camera instellingen voor Android/Windows gebruikers.

Dat resulteerde in behoorlijk wat mails van iPhone eigenaars, die vroegen hoe het dan bij hun telefoon zat.

Goed punt. 

Ten eerste: Steve Jobs wilde helemaal niet dat je zelf dingen ging instellen. Dat doet je telefoon voor jou - zodat jij je bezig kunt houden met belangrijker dingen. 

Daarom heb je op de iPhone geen opties voor fotograferen in RAW, foto-formaat, etc. 

Maar er zijn wel een paar basisinstellingen die je kunt (en moet) aanpassen, zowel in je camera app als in je algemene instellingen. 

1. HDR

Geen idee wat het is? Check dan dit artikel. En zet het standaard uit. 

Bij oudere iPhones doe je dat bovenin het camera scherm. Klik op de gele 'HDR' letters - je ziet dan de opties aan/uit/automatisch verschijnen. Klik op 'uit' en je ziet een streepje door HDR verschijnen. 

Bij de nieuwere modellen lijkt de HDR optie helemaal verdwenen. Dat is niet zo - het staat nu altijd aan tenzij je het aanpast in je camera menu. Daarvoor moet je naar je basis instellingen, het 'grijze tandwiel', vervolgens naar camera. Daar zie je het schuifje waarmee je HDR uit kunt zetten (zoals op het plaatje hierboven). Als je dat doet zul je het op magische wijze zien verschijnen in je camera app - en kun je het indien gewenst dus ook aanzetten. 

2. Algemene camera instellingen

Nu je daar toch bent (en, als je een oudere iPhone hebt, ga dan alsnog even naar je camera instellingen): hier kun je ook wat andere handige schuifjes verzetten. 

Je kunt bijvoorbeeld de camera het origineel van de HDR foto's die je maakt laten bewaren. 

Maar - nog veel handiger - je kunt je iPhone ook laten onthouden in welke setting je hebt gefotografeerd, en de camera weer in diezelfde setting openen. 

IMG_8418.PNG

Zelf fotografeer ik het liefst in de 'standaard' modus, dus ik heb hier het bovenste schuifje naar rechts. En ik heb meestal geen behoefte aan live photos (een kort filmpje + een foto) dus die heb ik standaard uit staan. 

3. Doen wat Steve niet wilde

Stel dat je nou toch graag wilt wat al die Android gebruikers kunnen? Zelf de baas zijn over je camera?

Bijvoorbeeld in RAW fotograferen (als je smartphone dat kan), witbalans kiezen, een extreem lange sluitertijd instellen en nog veel meer? 

Dan zijn er een aantal apps die je daarbij helpen.

VSCO (spreek uit 'vicsco), Manual, Camera 2+ en ProCamera hebben allemaal (veel) opties die in je iPhone zijn ingebouwd maar waar je zelf niet bij kunt. De laatste twee vind ik zelf het prettigst werken. Maar meteen ook een waarschuwing: deze apps hebben zoveel opties dat ze vooral nuttig zijn als je weet wat je wilt en doet. Anders kun je verdwalen in alle mogelijkheden en instellingen.

Welke iPhone camera app is jouw favoriet? Of schiet je toch het liefste in de standaard (native) camera app? Laat het hieronder weten in de comments.

Nog beter leren fotograferen met de camera die je altijd bij je hebt?

Kom dan naar een workshop Beter Fotograferen met je Mobiel in Rotterdam.

Je leest hier alles over deze workshop: http://elsekramer.nl/beter-fotograferen-met-je-mobiel

Wil je een inspirerende smartphone workshop organiseren voor je bedrijf, organisatie of event? Dat kan ook!

Mail dan naar maatwerk@elsekramer.com voor een passend voorstel.

Weet jij wat HDR betekent?

Op mijn iPhone 8Plus in de studio weinig verschil...hier HDR uit...

Op mijn iPhone 8Plus in de studio weinig verschil...hier HDR uit...

Tijdens mijn smartphone fotografie workshops vraag ik het altijd even.

'Wie weet wat HDR betekent?'

Meestal roept er iemand 'ja, high density....nog wat'. 

Nope. Het heeft niets te maken met resolutie.

Het is nog maar een paar keer voorgekomen dat ik iemand in de zaal had die wist waar HDR voor stond en wat het betekent. 

...en hier HDR aan.

...en hier HDR aan.

Terwijl deze functie inmiddels op elke smartphone zit - en op je iPhone zelfs standaard 'aan' staat. 

Belangrijk dus om te weten wat het is en hoe het werkt. Lees je mee?

HDR staat voor High Dynamic Range: 'Hoog Dynamisch Bereik'. 

Ook te vertalen als 'een groot verschil tussen licht en donker'. 

Soms wil je een foto maken in een situatie met bijvoorbeeld veel zonlicht én veel schaduw. Een groot verschil tussen licht en donker dus. 

Helaas: je camera kan dat niet. 

Je sensor is niet in staat om grote verschillen tussen licht en donker vast te leggen. Niet tof.

Gelukkig is er een trucje voor: drie verschillende foto's maken met verschillende belichtingen. 

Eentje een beetje donkerder - zodat je de lichte delen goed ziet. 
Eentje een beetje lichter - zodat je de schaduwen goed ziet. 
En eentje in het midden - zodat je de rest goed ziet. 

Vervolgens ga je die foto's over elkaar heen shoppen op een manier die ervoor zorgt dat alles - licht, donker en het midden - goed zichtbaar blijven. 

Voila - probleem met de sensor opgelost. 

Klinkt als veel werk?

Vroeger wel. Maar nu is er een ingebouwde functie die dat voor je doet. 

Je mag 1 keer raden. 

Yup. De HDR functie. 

Die maakt 2-3 foto's en legt ze op een slimme manier over elkaar heen. Zonder dat jij er erg in hebt. 

Handig? 

Handig!

Maar niet altijd. 

HDR aan zetten heeft alleen zin in situaties met een groot verschil tussen licht en donker. De rest van de tijd kun je HDR gewoon uitzetten - scheelt weer batterij. 

Daarom noem ik de HDR-functie meestal de 'makelaarsfunctie' - als je veel huizen van binnen moet fotograferen kan HDR je heel veel tijd besparen. 

Helaas is de HDR functie in niet elke smartphone even effectief. 

Hoe kom je er nu achter of de HDR functie op jouw smartphone een beetje werkt?

1. Zet HDR aan (op de iPhone bovenin je scherm, op andere telefoons moet je even in je (camera) instellingen kijken

2. Regel een foto met veel licht en donker (bijvoorbeeld een interieur met ramen). 

3. Maak een foto.

4. Zet HDR uit.

5. Maak weer een foto. 

6. Vergelijk je foto's. Vind je de HDR versie beter? Dan heeft het zin om HDR af en toe aan te zetten!

Hieronder kun je laten weten of HDR op jouw smartphone goed werkt. Ik ben benieuwd! Vermeld er dan ook even bij wat voor type telefoon je hebt. 

Nog beter leren fotograferen met de camera die je altijd bij je hebt?

Kom dan naar een workshop Beter Fotograferen met je Mobiel in Rotterdam.

Je leest hier alles over deze workshop: http://elsekramer.nl/beter-fotograferen-met-je-mobiel

Wil je een inspirerende smartphone workshop organiseren voor je bedrijf, organisatie of event? Dat kan ook!

Mail dan naar maatwerk@elsekramer.com voor een passend voorstel.

Staat jouw Android smartphone camera wel goed afgesteld?

Samsung Picture Size landscape.jpg

Heb jij een Android of Windows camera?

Met een lang en smal scherm?

Dan is de kans groot dat je camera niet ideaal staat afgesteld. 

Crop 16-9.jpg

De sensor van je camera heeft namelijk een 4:3 verhouding. Als je op 16:9 fotografeert dan maakt je smartphone de foto kleiner. Minder pixels dus - en lagere kwaliteit. 

Bovendien is die 16:9 verhouding niet ideaal, zeker als je liggende foto's maakt. 

Screenshot Samsung Photo resolution.jpg

Ga dus even naar je camera instellingen en check hoe het op jouw camera zit. Hier zie je hoe dat eruit ziet op mijn Samsung. 

Zoals je ziet heb je keuze uit veel verschillende verhoudingen en afmetingen. Welke kies je nu? 

Zoals gezegd, mijn voorkeur heeft 4:3 omdat mijn camera dan de hele sensor gebruikt. 

Heb je nu weinig geheugenruimte op je camera en ga je je foto's alleen online gebruiken? Dan kun je de lage resolutie optie overwegen (met minder MP). 

Heb je geen last van gebrek aan geheugen kies dan altijd de hoogste resolutie (het hoogste MP getal). 

Op sommige camera's heb je ook nog de optie om RAW files op te slaan. Als dat bij jou ook zo is en je hebt genoeg geheugen: doen! In dit filmpje leg ik uit wat het verschil is tussen RAW en JPG.

Nog beter leren fotograferen met de camera die je altijd bij je hebt?

Kom dan naar een workshop Beter Fotograferen met je Mobiel in Rotterdam.

Je leest hier alles over deze workshop: http://elsekramer.nl/beter-fotograferen-met-je-mobiel

Wil je een inspirerende smartphone workshop organiseren voor je bedrijf, organisatie of event? Dat kan ook!

Mail dan naar maatwerk@elsekramer.com voor een passend voorstel.