Smartphonegeheimen

_DSC1298.jpg

Nee, dit artikel gaat niet over naaktfoto’s van celebrity’s. Of WhatsApp berichten van politici over geheime strategieën.

Het gaat over functies van je smartphone camera die helemaal niet geheim zouden moeten zijn, maar waar 95% van de mensen die naar mijn workshops komen geen weet van hebben.

Je hoeft je dus niet te schamen als je dit leest en denkt ‘HOE KAN HET DAT IK DIT NIET WIST?’.

Wat zijn die geheimen dan?

1. De basis: foto-grootte, opslag, HDR

De meeste mensen hebben nog nooit gekeken naar de basisinstellingen van hun smartphone camera. Wel handig om even te checken of die optimaal zijn ingesteld, zodat je fotografeert met de juiste instellingen.

Hoe je dat doet voor je iPhone lees je hier, en voor Android hier.

2. Foto’s maken

FullSizeRender.jpg

Als je op die onhandige knop op je scherm drukt om foto’s te maken heb je grote kans dat je je camera per ongeluk een beetje beweegt. Niet handig, zeker niet bij weinig licht - dan krijg je al snel bewogen foto’s.

Gebruik liever de volumeknopjes aan de zijkant van je toestel om foto’s te maken. Op die manier kun je je telefoon lekker stevig vasthouden om bewegingsonscherpte te voorkomen.

En bij de iPhone kun je zelfs fotograferen met de volumeknopjes van je headset. (Cool? Very cool!)

3. Raster

Horizon op 1/3de, mevrouw op 1/3de - instant kekke compositie

Horizon op 1/3de, mevrouw op 1/3de - instant kekke compositie

Je smartphone camera heeft een geweldige tool ingebouwd waarmee je rechte foto’s en betere composities te maken: het raster.

Staat dat uit? Zet het dan aan! Die lijnen zijn misschien even wennen, maar ze zijn ideaal als je graag je horizon recht fotografeert.

Bovendien kan de vlakverdeling volgens de derdenregel je helpen om nog betere composities te maken.

Plaats bijvoorbeeld de horizon op een horizontale lijn en een leuk boompje, mens of ander fijn onderwerp op een verticale en voila - een top compositie!

Je raster vind je bij een Android telefoon meestal onder het ‘tandwieltje’ (de instellingen) van je camera. Soms heet het rooster, richtlijnen of hulplijnen.

Voor de iPhone moet je wat dieper graven. Ga naar het grote grijze tandwiel van je algemene instellingen, scroll naar beneden naar Camera en verzet dan het raster schuifje naar rechts.

4. Belichting aanpassen

SUN-SLIDER: glijd met je vinger op en neer naast het zonnetje (OF, BIJ ANDROID, de GLOEILAMP) en je past de belichting aan

SUN-SLIDER: glijd met je vinger op en neer naast het zonnetje (OF, BIJ ANDROID, de GLOEILAMP) en je past de belichting aan

Tuurlijk, je smartphone is smart en kiest zelf de juiste belichting voor je foto’s. Jammer dat ‘ie niet smart genoeg is om dat altijd goed te doen.

Zie je op je scherm dat je foto te donker of te licht wordt?

Dan kun je heel makkelijk de belichting aanpassen door middel van een slider op je scherm. Bij de iPhone de ‘sun-slider’: het gele zonnetje dat je ziet naast het focus vierkant. Bij Android meestal een ‘glij-gloeilamp’: een kleine gloeilamp aan de rand van je beeld die je naar plus of min kunt schuiven.

Houd eenvoudigweg je vinger op het scherm en schuif naar + of - voor een lichtere of donkerder foto.

5. Focus Vergrendeling

Druk met je vinger op het onderwerp dat je scherp wilt hebben totdat het AE/AF Vergrendeling blokje verschijnt

Druk met je vinger op het onderwerp dat je scherp wilt hebben totdat het AE/AF Vergrendeling blokje verschijnt

Soms stelt je smartphone niet goed scherp - of verspringt de focus telkens naar iets waarop jij juist NIET wilde scherpstellen.

Ook daar is iets aan te doen: je kunt de focus (en ook de belichting) vergrendelen.

Dat doe je door je vinger op het scherm te houden op het ding dat je scherp in beeld wilt hebben en te wachten tot het blokje AE/AF vergrendeling verschijnt.

Je focus zit nu vast en jij kunt rustig de tijd nemen om je foto te maken. Op de iPhone kun je nu zelfs alsnog je belichting aanpassen. Jeuj!

Wil je je camera weer ontgrendelen? Korte tik op het scherm en voilà!

Wil je nog meer leren over fotograferen met je smartphone?

Schrijf je dan snel in voor de online cursus Creatieve Smartphone Fotografie van 15 t/m 21 september.

Voor 15 euro leer ik je dan in 7 dagen hoe je creatief kunt fotograferen en spelen met alle functies en eigenschappen van je smartphone.

Ga naar: http://elsekramer.nl/creatiever-kijkenIs jouw iPhone camera wel optimaal ingesteld?

IMG_8417.PNG
IMG_8437.PNG

In een eerder artikel gaf ik een tip over smartphone camera instellingen voor Android/Windows gebruikers.

Dat resulteerde in behoorlijk wat mails van iPhone eigenaars, die vroegen hoe het dan bij hun telefoon zat.

Goed punt. 

Ten eerste: Steve Jobs wilde helemaal niet dat je zelf dingen ging instellen. Dat doet je telefoon voor jou - zodat jij je bezig kunt houden met belangrijker dingen. 

Daarom heb je op de iPhone geen opties voor fotograferen in RAW, foto-formaat, etc. 

Maar er zijn wel een paar basisinstellingen die je kunt (en moet) aanpassen, zowel in je camera app als in je algemene instellingen. 

1. HDR

Geen idee wat het is? Check dan dit artikel. En zet het standaard uit. 

Bij oudere iPhones doe je dat bovenin het camera scherm. Klik op de gele 'HDR' letters - je ziet dan de opties aan/uit/automatisch verschijnen. Klik op 'uit' en je ziet een streepje door HDR verschijnen. 

Bij de nieuwere modellen lijkt de HDR optie helemaal verdwenen. Dat is niet zo - het staat nu altijd aan tenzij je het aanpast in je camera menu. Daarvoor moet je naar je basis instellingen, het 'grijze tandwiel', vervolgens naar camera. Daar zie je het schuifje waarmee je HDR uit kunt zetten (zoals op het plaatje hierboven). Als je dat doet zul je het op magische wijze zien verschijnen in je camera app - en kun je het indien gewenst dus ook aanzetten. 

2. Algemene camera instellingen

Nu je daar toch bent (en, als je een oudere iPhone hebt, ga dan alsnog even naar je camera instellingen): hier kun je ook wat andere handige schuifjes verzetten. 

Je kunt bijvoorbeeld de camera het origineel van de HDR foto's die je maakt laten bewaren. 

Maar - nog veel handiger - je kunt je iPhone ook laten onthouden in welke setting je hebt gefotografeerd, en de camera weer in diezelfde setting openen. 

IMG_8418.PNG

Zelf fotografeer ik het liefst in de 'standaard' modus, dus ik heb hier het bovenste schuifje naar rechts. En ik heb meestal geen behoefte aan live photos (een kort filmpje + een foto) dus die heb ik standaard uit staan. 

3. Doen wat Steve niet wilde

Stel dat je nou toch graag wilt wat al die Android gebruikers kunnen? Zelf de baas zijn over je camera?

Bijvoorbeeld in RAW fotograferen (als je smartphone dat kan), witbalans kiezen, een extreem lange sluitertijd instellen en nog veel meer? 

Dan zijn er een aantal apps die je daarbij helpen.

VSCO (spreek uit 'vicsco), Manual, Camera 2+ en ProCamera hebben allemaal (veel) opties die in je iPhone zijn ingebouwd maar waar je zelf niet bij kunt. De laatste twee vind ik zelf het prettigst werken. Maar meteen ook een waarschuwing: deze apps hebben zoveel opties dat ze vooral nuttig zijn als je weet wat je wilt en doet. Anders kun je verdwalen in alle mogelijkheden en instellingen.

Welke iPhone camera app is jouw favoriet? Of schiet je toch het liefste in de standaard (native) camera app? Laat het hieronder weten in de comments.

En als je nog meer wilt leren over fotograferen met je smartphone schrijf je dan snel in voor de online cursus Creatieve Smartphone Fotografie - voor 15 euro leer je dan in 7 dagen hoe je creatief kunt fotograferen en spelen met alle functies en eigenschappen van je smartphone.

Ga naar: http://elsekramer.nl/creatiever-kijken

Weet jij wat HDR betekent?

Op mijn iPhone 8Plus in de studio weinig verschil...hier HDR uit...

Op mijn iPhone 8Plus in de studio weinig verschil...hier HDR uit...

Tijdens mijn smartphone fotografie workshops vraag ik het altijd even.

'Wie weet wat HDR betekent?'

Meestal roept er iemand 'ja, high density....nog wat'. 

Nope. Het heeft niets te maken met resolutie.

Het is nog maar een paar keer voorgekomen dat ik iemand in de zaal had die wist waar HDR voor stond en wat het betekent. 

...en hier HDR aan.

...en hier HDR aan.

Terwijl deze functie inmiddels op elke smartphone zit - en op je iPhone zelfs standaard 'aan' staat. 

Belangrijk dus om te weten wat het is en hoe het werkt. Lees je mee?

HDR staat voor High Dynamic Range: 'Hoog Dynamisch Bereik'. 

Ook te vertalen als 'een groot verschil tussen licht en donker'. 

Soms wil je een foto maken in een situatie met bijvoorbeeld veel zonlicht én veel schaduw. Een groot verschil tussen licht en donker dus. 

Helaas: je camera kan dat niet. 

Je sensor is niet in staat om grote verschillen tussen licht en donker vast te leggen. Niet tof.

Gelukkig is er een trucje voor: drie verschillende foto's maken met verschillende belichtingen. 

Eentje een beetje donkerder - zodat je de lichte delen goed ziet. 
Eentje een beetje lichter - zodat je de schaduwen goed ziet. 
En eentje in het midden - zodat je de rest goed ziet. 

Vervolgens ga je die foto's over elkaar heen shoppen op een manier die ervoor zorgt dat alles - licht, donker en het midden - goed zichtbaar blijven. 

Voila - probleem met de sensor opgelost. 

Klinkt als veel werk?

Vroeger wel. Maar nu is er een ingebouwde functie die dat voor je doet. 

Je mag 1 keer raden. 

Yup. De HDR functie. 

Die maakt 2-3 foto's en legt ze op een slimme manier over elkaar heen. Zonder dat jij er erg in hebt. 

Handig? 

Handig!

Maar niet altijd. 

HDR aan zetten heeft alleen zin in situaties met een groot verschil tussen licht en donker. De rest van de tijd kun je HDR gewoon uitzetten - scheelt weer batterij. 

Daarom noem ik de HDR-functie meestal de 'makelaarsfunctie' - als je veel huizen van binnen moet fotograferen kan HDR je heel veel tijd besparen. 

Helaas is de HDR functie in niet elke smartphone even effectief. 

Hoe kom je er nu achter of de HDR functie op jouw smartphone een beetje werkt?

1. Zet HDR aan (op de iPhone bovenin je scherm, op andere telefoons moet je even in je (camera) instellingen kijken

2. Regel een foto met veel licht en donker (bijvoorbeeld een interieur met ramen). 

3. Maak een foto.

4. Zet HDR uit.

5. Maak weer een foto. 

6. Vergelijk je foto's. Vind je de HDR versie beter? Dan heeft het zin om HDR af en toe aan te zetten!

Hieronder kun je laten weten of HDR op jouw smartphone goed werkt. Ik ben benieuwd! Vermeld er dan ook even bij wat voor type telefoon je hebt. 

En als je nog meer wilt leren over fotograferen met je smartphone schrijf je dan snel in voor de online cursus Creatieve Smartphone Fotografie - voor 15 euro leer je dan in 7 dagen hoe je creatief kunt fotograferen en spelen met alle functies en eigenschappen van je smartphone.

Ga naar: http://elsekramer.nl/creatiever-kijken

Liever live les? Kom dan naar de workshop Beter Fotograferen met je Mobiel in Rotterdam. Je leest er
hier meer over. 

Staat jouw Android smartphone camera wel goed afgesteld?

Samsung Picture Size landscape.jpg

Heb jij een Android of Windows camera?

Met een lang en smal scherm?

Dan is de kans groot dat je camera niet ideaal staat afgesteld. 

Crop 16-9.jpg

De sensor van je camera heeft namelijk een 4:3 verhouding. Als je op 16:9 fotografeert dan maakt je smartphone de foto kleiner. Minder pixels dus - en lagere kwaliteit. 

Bovendien is die 16:9 verhouding niet ideaal, zeker als je liggende foto's maakt. 

Screenshot Samsung Photo resolution.jpg

Ga dus even naar je camera instellingen en check hoe het op jouw camera zit. Hier zie je hoe dat eruit ziet op mijn Samsung. 

Zoals je ziet heb je keuze uit veel verschillende verhoudingen en afmetingen. Welke kies je nu? 

Zoals gezegd, mijn voorkeur heeft 4:3 omdat mijn camera dan de hele sensor gebruikt. 

Heb je nu weinig geheugenruimte op je camera en ga je je foto's alleen online gebruiken? Dan kun je de lage resolutie optie overwegen (met minder MP). 

Heb je geen last van gebrek aan geheugen kies dan altijd de hoogste resolutie (het hoogste MP getal). 

Op sommige camera's heb je ook nog de optie om RAW files op te slaan. Als dat bij jou ook zo is en je hebt genoeg geheugen: doen! In dit filmpje leg ik uit wat het verschil is tussen RAW en JPG.

Veel fotografieplezier! En als je nog meer wilt leren over fotograferen met je smartphone schrijf je dan snel in voor de online cursus Creatieve Smartphone Fotografie - voor 15 euro leer je dan in 7 dagen hoe je creatief kunt fotograferen en spelen met alle functies en eigenschappen van je smartphone.

Ga naar: http://elsekramer.nl/creatiever-kijken

Drie tips tegen fotografische sleur

Weer zo'n schitterende zonsondergang....zucht...

Weer zo'n schitterende zonsondergang....zucht...

Wil jij creatiever leren fotograferen met je smartphone? Kom dan naar de workshop Smartphone fotografie voor gevorderden in Rotterdam. Je leest er hier meer over. 


Heb jij het gevoel dat je jezelf begint te herhalen?

Dat je telkens hetzelfde soort dingen fotografeert, op dezelfde manier?

Best goed en leuk, en altijd likes enzo. Maar toch. De rek is er een beetje uit. 

Geneer je niet. 

Elke fotograaf komt bereikt na enige tijd een plateau.

Je kunt dingen. Je hebt een zekere mate van comfort. Je weet wat je moet doen om een resultaat te krijgen waar je tevreden over kunt zijn. 

Maar tevreden blijft niet eindeloos leuk.

Hoe kom je uit je eigen fotografische bubbel? 

Drie suggesties:

1. Fotografeer met je ogen dicht.

Heel erg de moeite waard. Voor mooie mislukkingen. En ook om te gaan zien wat je nooit doet, mag, durft. 

Hoe doe je dat? 

Met een spiegelreflex of andere camera met een knop erop kun je hipshots gaan maken. Camera van tevoren instellen op juiste belichting en diafragma (of gewoon, lekker makkelijk, op de P/automaat stand). 

Gaan wandelen zonder lensdop en regelmatig een afdruk maken. Lekker vaak. En dan na een half uur eens kijken wat voor schitterende ongelukken je hebt gemaakt. 

Fotografeer je met een smartphone? Ga dan woest in het wild fotograferen. Kijk niet meer naar je scherm als je fotografeert. Gebruik de volumeknopjes om af te drukken, dan heb je ook geen excuus om te spieken. Experimenteer met verschillende hoogtes en richtingen. En ook hier: kijk vervolgens naar je foto's. Wat zou je nooit zelf zo gefotografeerd hebben, maar vind je super gaaf? 

Houd dat vast en gebruik het in je spel. 

2. Wordt een cliché-jager

Soms zit je vast doordat je nogal streng voor jezelf bent. Bijvoorbeeld doordat je bij elke foto die je zou kunnen maken denkt 'dit is al 1.000 keer gedaan'. 

Daar is een geweldig tegengif voor. Jezelf juist dwingen om cliché-foto's te maken.

Die standaard zonsondergang.

Het Instagram-waardige bord met eten.

De man met de hoed op de zebra. In zwart-wit. 

Maak een lijstje van alle cliché's die jij probeert te vermijden en werk ze vervolgens één voor één af.

Dan merk je dat die clichés een stuk interessanter en leerzamer kunnen zijn dan je denkt. En kun je vanzelf zien hoe je juist binnen die beperking vrijheid om te fotograferen kunt vinden. 

3. Zoek de tegenstelling op

Maak je normaal heel veel foto's van schattige dieren? Richt je camera dan eens op enge insecten. 

Zijn je beelden heel mooi licht, in balans en leeg? Dwing jezelf dan om alleen nog maar beeldvullende foto's te maken zonder duidelijk hoofdonderwerp. 

Ben je erg goed in rauwe urban fotografie? Probeer dan eens een dagje lifestyle-achtige foto's met een hoog feel-good gehalte te maken. 

Bij al deze reset-opties geldt: maak er vooral een spel van. Experimenteer, geniet, probeer uit. Durf te ontdekken. Dan kom je snel uit je fotografische sleur en kun je weer blij op weg naar het volgende plateau. 


Wil jij leren hoe je topfoto's maakt met je smartphone? 

Meld je dan aan voor de online cursus Super Smartphone Fotografie - of kom naar de workshop Beter Fotograferen met je Mobiel in Rotterdam. 

 

Plaatjes kijken met Else - 4

Dit is deel vier van een serie van vijf blogs waarin we naar Zomerse plaatjes kijken met een open, nieuwsgierige blik. (Vorige aflevering gemist? klik hier). 

Daarin werd ons zomerse geluk doorbroken door schoorstenen. Tijd voor wat meer afstand tot de idylle.

We gaan vandaag de lucht in met Jennie Odell. 

Kijk je mee?

Wat zie je hier?

Als je oppervlakkig kijkt: blauwe puzzelstukjes die gegroepeerd zijn in een cirkel. 

Het kijkt best prettig - en het maakt ook nieuwsgierig.

Want wat voor rare puzzelstukjes zijn het eigenlijk?

Sommige zijn rond en organisch, andere rechthoekig met raster. En in sommige plaatjes zie je andere plaatjes. Zoals - daar zijn ze weer - palmbomen. 

Waar kijken we naar?

Naar zwembaden van over de hele wereld. 

We zijn hier geen toeschouwer meer die deel kan zijn van het verhaal, die zo de zee of het zwembad in kan stappen zoals bij Hockney of Vitali.

We zien de zomer vanuit de ruimte. 

Jennie Odell maakt briljante kunstwerken van Google Earth.

Ze knipt soortgelijke vormen en objecten uit en brengt ze bij elkaar in prachtige collages. 

Dat levert niet alleen fantastische beelden op. 

Ze laat ons Anders Kijken naar de aarde - en naar onszelf als mensheid - door slim te selecteren en groeperen. 

De afstand en abstractie maken het makkelijk om onze zwembaden en onze wereld met andere ogen te zien.

Odell gebruikt bestaand materiaal om geweldig nieuw werk te maken. Het heeft haar (terecht) veel bekendheid en succes opgeleverd. Inmiddels heeft ze zelfs in opdracht van Google een gebouw mogen versieren met haar kunst. 

En er is niets mis met het jatten of jutten van beeldmateriaal.  

Als je het maar slim doet en er iets nieuws van maakt dat het origineel overstijgt. 

Ook daarmee, met slim jatten en jutten, gaan we aan de slag bij Anders Kijken in de Zomer

We starten morgen al!

En ben je nieuwsgierig naar de volgende aflevering van Plaatjes kijken met Else? Nog heel even geduld...die volgt morgen!