Nieuw en super sexy: QR codes in Snapseed

Dat had ik nooit gedacht - dat ik de woorden 'sexy' en 'QR codes' in dezelfde zin zou gebruiken.

Want laten we eerlijk zijn, QR codes zijn lelijke ondingen die bijzonder weinig nut hebben. 

Dat waren ze in ieder geval tot de laatste Snapseed update. Maar sindsdien is alles anders. 

Ik ben al jaren fan van Snapseed. Ik had een Snapseed School en creëer inmiddels zelfs Snapseed sterren. Want het was al een ongelooflijk handige, leuke, nuttige, gebruiksvriendelijke app. Zonder die rare QR codes. 

Maar sinds de laatste Snapseed update is de app nog geweldiger. Mede dankzij...QR codes. 

Hoe zit dat dan? 

Ze hebben de ultieme functie toegevoegd. De functie die alles andere functies overtreft. 

De meta-functie. 

Je kunt vanaf nu je eigen bewerkingen opslaan als een 'look'. En vervolgens toepassen op andere foto's.

Dus alle bewerkingen die jij uit de kast haalde om die vakantiefoto zo te pimpen dat het lijkt alsof het de hele week zonnig was ook al zat je in Ierland, die kun je nu opslaan. En toepassen op al je verregende vakantiefoto's. 

Hoe cool is dat? 

Supercool. 

Maar het wordt nog beter: je kunt je 'looks' ook nog delen!

Met andere apparaten, maar ook met andere mensen. 

Dankzij QR-codes. Van die dingen die ik altijd lelijk en kansloos vond. Maar nu ineens verschrikkelijk handig. 

Hoe dat werkt? Heel simpel: je bewerkt een foto in Snapseed totdat je er helemaal blij mee bent. 

Vervolgens klik je op het icoontje rechtsboven met de vierkantjes en het pijltje. Helemaal onderaan zie je de optie QR look:

Als je die selecteert kun je óf een QR look scannen, of je eigen bewerkingen delen als QR look:

Prachtige zwart-wit conversie gemaakt? Die kun je nu delen met je tante in Australië.

Perfecte look gefabriceerd voor je webwinkel? Je kunt 'm opslaan en delen met al je medewerkers, zodat al jullie foto's vanaf nu dezelfde stijl hebben.

Ongelooflijk nuttig. En leuk. Ga het maar eens uitproberen. Hier is alvast je eerste QR look: 

En wil je meer weten of leren over Snapseed? Lees dan mijn eerdere blogs:

Slimme Snapseed Tips voor Beginners

Snapseed Make-Overs

Of meld je meteen aan voor de leuke en ook nog nuttige online cursus Snapseed Star. Hoe dat werkt lees je hier.

 

Snapseed Make-Over deel II

Wat kun je er nou eigenlijk mee, met dat Snapseed? Waarom is het zo geweldig en waarom zou je er tijd in investeren om het te leren?

Om dat te laten zien heb ik mensen gevraagd foto's in te sturen voor een Snapseed make-over. In dit tweede blog lees en zie je de resultaten. Eerste deel gemist? Kijk dan hier.

In het vorige blog schreef ik al hoe belangrijk het is om, voordat je gaat nabewerken, goed naar een foto te kijken. Als je wild aan schuifjes gaat zitten en filters toepast zonder enig plan is de kans groot dat je foto er niet beter op wordt. Daarom leer ik je tijdens de online cursus Snapseed Star niet alleen hoe Snapseed werkt, maar ook hoe je over nabewerken nadenkt. Zodat je weet wat je doet en niet onnodig tijd verspilt.

Deze tweede make-over aflevering beginnen we met een fijne zonsondergang over de Maasstad van Angelique van der Sterren. Beetje scheef en stukje kozijn meegenomen, maar verder prima materiaal. Dat hebben we in no-time opgelost. 

Nu is het contrast tussen blauw en oranje in het beeld en het verloop in de lucht prachtig - maar er is ook wel erg veel ruimte bovenin die afleidt van het landschap. Dus je zou ook kunnen overwegen om een heel andere uitsnede te maken:

Een compleet andere foto en - zeker voor Rotterdam-liefhebbers - minstens zo mooi.

Soms heb je een foto van een mooi moment, gemaakt onder lastige omstandigheden, die je graag wat sprankelender zou maken. Nancy Rosmalen stuurde deze foto in van haar ouders die vanwege hun 50-jarige huwelijk een ballonvaart maakten:

De foto is nogal donker en de kleuren kloppen niet. Vaak kan de camera niet goed omgaan met grote vlakken groen en roze/rood - dat is ook hier het probleem. Dit vergt wat meer werk, maar ook hier kun je een veel sprekender foto van maken, bijvoorbeeld met een nostalgisch tintje:

Door meer licht op midden en minder licht aan de randen komt veel meer naar voren hoe ze samen stralen. De ballon is nog steeds in beeld zodat we wel kunnen zien waar het over gaat, maar overheerst veel minder. En omdat het hier om een 50-jarig huwelijk gaat heb ik de foto een retro-finish gegeven. 

Wat als je een foto niet feestelijk maar juist wat dramatischer wilt maken? Dat kan uiteraard ook. Kijk nog even naar het begin van dit blog - daar zie je een foto van Takuhi Cekem. Met een groep mensen die prachtig richting het licht wandelen. Alleen zie je dat nog niet zo nadrukkelijk in deze foto. In mijn Snapseed make-over een andere uitsnede met meer drama en meer schaduw, waardoor de beweging de diepte in, richting het licht, versterkt wordt:

Tenslotte laat ik je een foto zien die al heel erg leuk was, maar die met wat werk toch nog behoorlijk verbeterd kon worden. Het gaat om deze geweldige kerstfoto van Frederique Vermeulen. 

Ontzettend leuk idee: vintage auto, kindergezichtje achter beslagen raam, kerstboom met lichtjes op het dak. Totally winning! 

Wat kan er dan beter? Minder omgeving, meer de nadruk op de auto, het gezichtje, en de lichtjes in de kerstboom. Ook dat kan in Snapseed, met behulp van maskers. 

Snapseed is super. Geen gedoe met snoertjes of overzetten van foto's via de Cloud. Gewoon meteen hup op je device aan de slag. Of je nu veel tijd hebt voor nabewerking of niet - Snapseed kan jouw foto's naar het volgende niveau tillen. 

Wil jij leren hoe? Meld je dan snel aan voor Snapseed star - dan leer ik je hoe het werkt, dat nabewerken. Je vindt alle informatie over de cursus, die start op 1april a.s., op deze pagina:

Snapseed Star

Snapseed Make-Over deel I

Wat kun je er nou eigenlijk mee, met dat Snapseed? Waarom is het zo geweldig en waarom zou je er tijd in investeren om het te leren?

Om dat te laten zien heb ik mensen gevraagd foto's in te sturen voor een Snapseed make-over. In dit blog lees en zie je de resultaten. Sommige foto's zijn al geweldig - en worden door de make-over nog krachtiger. Andere foto's zijn wat problematischer, maar ook hier kun je door slim snijden en soms ook filteren nog heel veel kanten op. 

En ook qua onderwerp en stijl zijn er legio mogelijkheden. Belangrijkste is dat jij in je hoofd hebt wat je met een foto wilt uitdrukken. Wat je wilt laten zien. Drama? Liefde? Nostalgie? Vakkundigheid?

Verschillende invalshoeken vragen om verschillende nabewerkingen - en dat is ook wat ik je leer tijdens de online cursus Snapseed Star. Snappen hoe het hele proces van nabewerken werkt - hoe je naar een foto kijkt, erover nadenkt wat je ermee kunt en vervolgens keuzes maakt uit de toolkit die Snapseed (of een ander programma) je te bieden heeft. 

Maar laten we niet langer dralen want jij zit natuurlijk te wachten op die vette voor/na plaatjes!

We beginnen meteen met een probleemgeval. 

Wat is hier lastig? De witte delen in de lucht zijn overbelicht, door onjuiste witbalans ligt er een blauwzweem over de foto, en door het gekozen perspectief lijkt de toren over te hellen terwijl het viaduct recht is. Bij dit soort foto's zit er maar één ding op: radicaal ingrijpen. Alles wegsnijden wat niet helpt en inzoomen op interessante beeldelementen. Na enig werk levert dat dit op:

Maar het is niet altijd zoveel werk. Neem nou deze prima foto, ingestuurd door Hans de Gruijter. 

Daar hoeft niet zoveel aan verbeterd te worden. Zelfs de scheve horizon zou je kunnen houden, omdat dat toevoegt aan de dynamiek. Ik kies ervoor om 'm wel even recht te zetten, en ga spelen met drama. Want veldrijden, dat is afzien. En enorm vies worden. Dat zou je bijvoorbeeld zo kunnen laten zien:

In de eerste heb ik gekozen voor wat meer drama en dynamiek door contrast en belichting aan te passen. De tweede is een kant en klaar Snapseed filter. En de derde is een handgemaakt zwart-wit conversie - met Snapseed kun je prachtige tinten zwart wit zelf creëren. Omdat de basis al goed is kostte het relatief weinig tijd om deze foto te bewerken, in een paar minuten ben je klaar als je weet wat je doet. 

Op reis maak je waarschijnlijk ook veel foto's, en ook die kun je met Snapseed laten stralen. 

Deze foto van hangend wasgoed werd ingestuurd door Ivon Wouters:

Weer een foto met veel potentie, maar nu nog een beetje flets en scheef. Hier zou ik graag meer van de textuur van het gebouw en de was zien. Bovendien denk ik dat als ik de lucht bovenin weghaal de kijker nog meer het gevoel krijgt van eindeloos naar boven kijken. Een paar minuten werk in Snapseed levert dit op:

Lekker veel drama, mooi contrast tussen kleurrijke was en grauw gebouw, en je hebt het gevoel dat je de foto kunt aanraken. Makkelijk. Snel. Op je device. Met Snapseed

Denk je nu 'Wow! Dat wil ik ook!' kijk dan even op deze pagina. Daar lees je hoe ik van jou een Snapseed Star maak. 

Tijd voor taart. Stel je verkoopt taarten, zoals Saskia Pasman. Dan wil je die een beetje profi kunnen laten zien. Dat kan met Snapseed supersnel en makkelijk. En, hoe leuk, je hebt ook nog de optie om van die taartfoto meteen een leuke kaart te maken voor de jarige. Links zie je het ingezonden origineel, rechts de versies die ik ervan maakte. 

En dan mensen. Ook daar valt veel te doen. Laten we beginnen met een baby, ingezonden door Jolien Nelemans. Op zich al een prima babyfoto. Blije baby. Goed uitgelicht. Mooie expressie. Maar hij verzuipt een beetje in dat grote zwarte vlak, en de vingertopjes ontbreken. Bijsnijden dus - en ook meteen nog wat meer accent op het gezicht. Tijd? Ongeveer 60 seconden.

Dan een grote mensen portret, van Maaike van Kempen die dapper genoeg was om een zelfportret in te sturen. 

Ook hier een goede basis - prima compositie, we hoeven niet te gaan roteren of bijsnijden. Alleen bedenken wat we willen. Meer drama? Meer zachtheid? Meer nostalgie? In Snapseed kan het allemaal. En voor de zwart/wit fans zijn er ook schitterende film noir filters. Hieronder een paar mogelijkheden voor een Maaike Make-Over, met achtereenvolgens glamour, zachte nostalgie, en lekker dramatische handgemaakte zwart/wit conversie. 

Je ziet het, er kan veel met Snapseed. En het kan snel. Hou ik van. 

Jij ook? Meld je dan snel aan voor Snapseed star - dan leer ik je hoe het werkt, dat nabewerken. Je vindt alle informatie over de cursus, die start op 14 januari a.s., op deze pagina:

Snapseed Star

Nieuwsgierig naar de rest van de make-overs? Deel II vind je hier

Slimme Snapseed tips voor beginners

Overweeg jij om met de nabewerkings app Snapseed aan de slag te gaan maar duizelt het je een beetje door alle opties?

Ben je bang dat je je gaat verliezen in alle mogelijkheden, of dat het je enorm veel tijd gaat kosten om alles onder de knie te krijgen? 

Vrees niet! Snapseed heeft een enorm gebruiksvriendelijke user interface. Zodra je de basis daarvan doorhebt snap je hoe je elke functie of filter moet toepassen en wijzigen. 

En wat tijd betreft: ja, je kunt als je dat leuk vindt lang aan een foto 'poetsen'. Maar je kunt ook in 30 seconden klaar zijn. Hangt er net vanaf waar jij zelf blij van wordt. 

Als je weinig tijd hebt begin dan met deze slimme snelle tips.

Heb je nog geen Snapseed op je smartphone of tablet? De Android versie vind je hier, de iOS versie hier

1. Begin met rechtzetten

Altijd jammer als je foto niet helemaal recht is. Maar gelukkig heeft Snapseed een rotatiefunctie waarmee je je foto in no-time weer recht breidt. Doe dat als eerste - dan weet je meteen hoeveel foto je over hebt voordat je verdere nabewerking gaat doen. 

Als er veel rechte lijnen in je foto zijn (bijvoorbeeld als je gebouwen hebt gefotografeerd) zet Snapseed 'm zelfs al voor je recht zonder dat je iets hoeft te doen. 

Heeft Snapseed geen (goede) suggestie dan moet je even zelf gaan schuiven. Gebruik dat doe je door rustig met je vinger over het scherm te gaan. De hulplijnen die verschijnen helpen je om te bepalen wanneer je foto recht is. 

2. Gebruik het toverstafje

Weinig tijd? Of een Snapseed beginner? Maak dan gebruik van het handige toverstafje!

Kies een foto uit om te bewerken. Als je nu op de grote knop rechts onderin klikt (meestal een potlood icoontje) dan krijg je een menu met 'Tools' en 'Filters'. Open de allereerste, de 'afstellen' tool  ('Tune Image' in het Engels, je ziet het op de foto hierboven). Je ziet dan je foto...EN er verschijnt in de keuzebalk onderin een toverstafje.

Als je dat toverstafje aanraakt maakt Snapseed je foto mooi zoals het zelf denkt dat het goed is. Kost precies één seconde - it's magic!

3. Kijk regelmatig terug naar het origineel

Soms kun je een beetje doorslaan met nabewerken. Zoveel bewerkingen toepassen dat je je afvraagt of je inmiddels niet een slechtere foto hebt dan toen je begon. 

Ook daar hebben de makers van Snapseed iets op bedacht. Je kunt namelijk terugkijken! 

Dat kan zelfs op twee manieren. Als je in niet met bewerkingen bezig bent maar in je startmenu zit zoals op de foto hierboven, dan krijg je als je je vinger lang op het scherm houdt je origineel te zien. 

Zit je middenin je een bewerking? Dan krijg je rechts bovenin een voor/na icoontje te zien. Als je dat aanraakt krijg je de foto te zien vóór je bewerking. Zo kun je goed in de gaten houden wat je doet. 

4. Volg een cursus

Wil jij op een leuke en snelle manier leren hoe je zoveel mogelijk uit Snapseed haalt, zodat je in no-time professioneel uitziende foto's uit je smartphone kunt toveren? Meld je dan aan voor de online cursus Snapseed Star. Je leest er hier meer over. 

Scherpte-diepte creëren met je Smartphone? Kan dat???

Ja, dat kan! En het is erg leuk. In het filmpje hieronder leg ik uit hoe je dat doet.

Als je een 'normale' foto maakt met je smartphone is meestal alles (ongeveer) scherp.

Veel mensen denken daarom dat je geen kleine scherptediepte kunt creëren met je smartphone camera. Maar dat is niet waar! Het kan wel!

Hoe krijg je dat voor elkaar?

Je moet scherpstellen op iets dat heel dichtbij je camera is. Een afstand van 10-18 cm werkt het beste. 

Als je op die afstand scherpstelt wordt alles dat verder weg is vanzelf onscherp. Zoals in deze foto:

Gezien het seizoen noem ik dit het #pepernootperspectief. Een ideale manier om verhalen te vertellen vanuit het perspectief van een pepernoot.

Maar natuurlijk ook erg leuk voor de rest van het jaar. Je kunt het #pepernootperspectief gebruiken om eten mooi te fotograferen, om sfeer te suggereren, maar bijvoorbeeld ook om dingen vaag te maken die je liever niet heel goed wilt zien. 

Wil jij leren hoe je topfoto's maakt met je smartphone? 

Meld je dan aan voor de online cursus Super Smartphone Fotografie - of kom naar de workshop Beter Fotograferen met je Mobiel in Rotterdam. 

Snelle tip voor betere herfstfoto's met je smartphone

IMG_4556.JPG

Vanmorgen werd ik blij wakker met het schilderij hierboven.

Het herfstlicht is nu zo prachtig!

Jij gaat vast ook naar buiten. En foto's maken. 

Hoe zorg je nu dat je dat prachtige herfstlicht goed vastlegt met je smartphone?

Zo.

Pas je belichting aan.

Ja, dat kan. Ook met je smartphone. 

Bij de meeste Android toestellen met de +/- optie. 

Het werkt zoals je verwacht: 

Plus = meer licht

Min = minder licht

Bij de iPhone (sinds de iOS 8 update) met het zonnetje dat in beeld verschijnt als je het scherm aanraakt: 

Zonnetje omhoog sliden = meer licht

Zonnetje omlaag sliden = minder licht

Hierboven zie je wat een verschil een andere belichting kan maken voor je herfstfoto's. 

Zeker als je tegen de zon in fotografeert is het heel belangrijk om je belichting te controleren.

Meestal krijg je dan lelijke overbelichte vlekken in beeld op de plek waar de zon zit. Die kun je voorkomen door te onderbelichten. Zonnetje naar beneden dus...

Gebruik vandaag je belichtingscorrectie om het prachtige herfstlicht te vangen. En laat me weten hoe het bevalt! 

Wil jij leren hoe je topfoto's maakt met je smartphone? 

Meld je dan aan voor de online cursus Super Smartphone Fotografie - of kom naar de workshop Beter Fotograferen met je Mobiel in Rotterdam.